Blog
0   12

Juletræsvedhæng

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et lille juleforløb, der pynter gevaldigt.

 

Jeg havde glemt det. At det var mig og 4. klasse, der skulle lave julepynt til afdelingens fælles store juletræ. Og med en enkelt undervisnings-gang til træet skulle stå pyntet, besluttede jeg at gå porcelænets vej. Hos keramiker-naboen Gerda købte jeg en god portion porcelænsler, som eleverne fik en god klump af hver. Af det skulle der laves små vedhæng. Eleverne skulle også udvælge et mønster til deres julepynt. Mønstret fandt de i bunken af indkøbte hæklede og broderede servietter og flakoner. Jeg havde købt det i vores lokale genbrugsbutik.

Af porcelænsklumpen skulle eleverne rulle de udvalgte fine mønstre, fra de gamle servietter og flakoner, på leret med en kagerulle. Der var (overraskende) stor læring i at rulle porcelænet ud, så det ikke blev for tyndt, og ikke satte sig fast på bordet. Der var også stor læring i, at finde det helt rigtige mønster. For efter mønstret var rullet på, og eleven var helt tilfreds med det, skulle porcelænet stikkes ud med en kageudstikker. Mønstret skulle selvfølgelig tilpasses formen.

Artiklen fortsætter under banneret

De færdige julevedhæng fik et hul og lagt til tørre. Et par dage efter blev de brændt og hængt på juletræet med hørsnor af klasselæreren.

Keramik i håndværk og design?

Nogle mener at arbejdet med keramik hører sig til billedkunst. Det er en lidt sløret grænse, synes jeg.

Jeg har dog erfaret, at arbejdet med keramik faktisk i sin tid hørte til det gamle sløjd. Arbejdet med keramik kan, i min optik, også sagtens indgå i håndværk og design undervisningen i dag. For selvom keramik også er en del af billedkunstundervisningen, er det vigtigt, at eleverne lærer at arbejde i mange forskellige materialer. Dette lille forløb er en opdagelsesrejse i et nyt materiale i håndværk og design.

Og med tanken om min manglende tid in mente, så synes jeg det er helt ok, at bruge 2 lektioner i porcelænets tegn.

Tid:

2 lektioner

Materialer og værktøj:

Porcelænsler

Kagerulle

Broderede og hæklede servietter og flakoner

Kageudstikkere

Pensel eller andet spidst til at lave et lille hul


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.089 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.499 andre er allerede tilmeldt