10. klasse
0   16

Forsker: 10. klasse på erhvervsskoler batter ikke

Erhvervsuddannelserne har mange udfordringer i forhold til at rekruttere elever direkte efter grundskolen. At flytte 10.-klasserne vil næsten ingen forskel gøre, mener en uddannelsesforsker.

"10. klasse på erhvervsskoler vil styrke rekrutteringen til eud blandt de helt unge, hvis erhvervsskolerne formår at skabe gode ungdomsfællesskaber, der giver faglig stolthed og er varme, hyggelige, sociale og omsorgsfulde, og som de unge føler et tilhørsforhold til" siger uddannelsesforsker Nanna Friche til folkeskolen.dk.

Nanna Friche står blandt andet bag et forskningsprojekt, der undersøger, hvad der virker i forhold til at forebygge frafald og skabe gode overgange til ungdomsuddannelserne for unge i alderen 16 til 25 år.

"Hvis man bare flytter 10. klasse fysisk til erhvervsskolerne, vil det samlet set ikke gøre noget for rekrutteringen. Jo, det kan selvfølgelig ikke udelukkes at der er en enkelt eller to elever, der vil få en åbenbaring, og vælge en erhvervsuddannelse".

Unge vil holde døre åbne

Artiklen fortsætter under banneret

Friche mener, at en af de væsentligste grunde til, at unge fravælger at begynde på en erhvervsuddannelse umiddelbart efter grundskolen er, at de ikke ønsker at vælge deres levevej så tidligt i livet.

"Erhvervsuddannelserne er i realiteten ved at udvikle sig til videregående uddannelser, fordi så mange af de studerende først tager en gymnasial uddannelse og så en erhvervsuddannelse. Det gør de i høj grad, fordi de ønsker at udskyde valget af erhverv. Her mener jeg at der ligger en stor vejledningsopgave i forhold at fortælle de unge, at bare fordi man bliver uddannet bager, behøver det ikke at betyde at man skal være bager resten af livet" siger hun. "Der er en stor angst blandt unge for at vælge forkert, og den angst gør dem i nogen grad handlingslammede. De skal have at vide, at de kan skifte spor senere i livet, videreuddanne sig , blive ledere og alt muligt andet."

Mange benspænd

Angsten for det forkerte valg er dog ikke den eneste grund til. at de unge fravælger erhvervsuddannelser eller udskyder at begynde på dem, fortæller Friche. Hun nævner problemerne med ikke at være garanteret en praktikplads, og at uddannelserne mangler et studiemiljø, der appellerer til folk i de sene teenageår.

"Så der er mange benspænd", siger hun. "De unge stemmer med fødderne, når de vælger de her uddannelser fra. Og i den sammenhæng batter det ikke meget, hvor de rent fysisk går i 10. klasse".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
111 andre er allerede tilmeldt