Blog
1   9

9. klasse blogger om 9. april, 1940.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Et hurtigt indspark til en nem aktivitet, hvor skriftligheden bliver inddraget i historiefaget. Alle skal kunne være med.

I dag indledte vi i 9. klasse et tema om besættelsen af Danmark. Ikke overraskende tog vi udgangspunkt i 9. april, Hvor vi udover at samle op på, hvad klassen i forvejen vidste om besættelsen, så en dokumentar fra DR2 med øjenvidneberetninger fra bl.a. Klaus Rifbjerg og Lise Nørgaard. Kan kun anbefales. Linket findes nedenfor.

Som jeg var inde på i sidste blog, er mit fokus i øjeblikket rettet en del mod skriftligheden og andre erkendelsesmetoder og kulturteknikker i mine fag.

Artiklen fortsætter under banneret

I dag blev lektien et blogindlæg på 300 ord fra 9. april, 1940.

Luftwaffe får ruderne til at klirre.

I løbet af de første 20 min. af dokumentaren får vi præsenteret deltaljerede beretninger fra forskellige mennesker, der vågnende til drønet fra de tyske fly, der fløj lavt over flere danske byer. I løbet af disse 20 min. skulle eleverne tage så mange noter som muligt for at få detaljerne med til brug i deres egne blogindlæg. Her kan man evt. stoppe filmen undervejs og samle op. Skrive konkrete, beskrivende ord på tavlen.

Vi talte om, at sproget skal være præget af kraftig patos. Ruderne klirrer, man er bange, man ryster, hvem kommer, hvorfor kommer de, og hvor længe bliver de. Vil de os ondt?

Det handler om mentalitetshistorisk indlevelse i mennesker, der oplevede 9. april, og som aldrig glemte, hvad de så og hørte den dag.

Brug Skoleblogs.

Hvis du ikke allerede kender Skoleblogs fra Skoletube, er her en kærkommen lejlighed til at lære det at kende. Man får hurtigt oprettet sin klasseblog, og det er let at sætte sit eget præg og design på klassens egen blog. Husk, at du kun skal give bloggen et navn. Adressen tilføjer programmet selv. Det rodede jeg med første gang.

Jeg følger op på resultaterne senere.

God arbejdslyst derude.

Skoleblogs


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.627 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om dine fag

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for historie og samfundsfag?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.