Blog
0   29

Læsebogens indhold er afgørende for at knække læsekoden

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Motivationen for at knække læsekoden i de første skoleår er altafgørende for at opretholde lysten og gå-på modet mange år frem. Her er det vigtigt, at den første læsebog giver mening for barnet at læse, ellers kan der hurtigt opstå en lidt opgivende holdning til det at kunne læse. Det kan ændres med den rette læsebog – og her finder jeg stadig en noget ældre bog relevant.

Foto: Pixabay.com

 

Hvad skal vægtes højest, når bogstavernes lyde skal sættes sammen til ord hos de mindste på skolebænken? Hvad driver motivationen hos de små?

Når min datter i 1. klasse arbejder med læsning, så er de lydrette ord vigtige for hende. Det er dem, der skaber flow i læsningen, og det er dem, der giver hende troen på projektet.

Artiklen fortsætter under banneret

De er dog i klassen startet med en anden bog i år. En sværere bog. Der er fine billeder, og historien omhandler trolde, nisser og mennesker. Forfatterne har blot fortabt sig en smule i historien, og de har ikke nok fokus på de kæder af lydrette ord samt gentagelser, som er så vigtige for den nyudklækkede læser.

 

Læseren tages seriøst

Det synes jeg derimod ”Den første læsning” af Ina Borstrøm og Dorthe Klint Petersen (1999) har. Historierne omhandler Ida og Emil samt deres familie. Bogen er bygget op omkring navnene på familiemedlemmerne, og så rulles der ellers af sted med gentagelser og let læselige ord rullet ind i syv små historier.

Illustrationerne er konstant underbyggende for handlingen, og historierne skifter mellem at handle om teater, piger, drenge, konkurrence, spænding og lidt science fiction med tur til månen.

Bogen benytter på fremragende vis IKKE de prik-anvisninger angående stavelser, som ind imellem kan forvirre børn mere end de gavner. Bogen tager den nye læser seriøst, og den bygger smukt op frem mod side 135, hvor Ida og Emil kommer hjem med rumskib og holder fest i haven med alle hovedaktørerne.

Der er i hvert fald forskellig grader af motivation herhjemme, afhængig af hvilken bog der ligger klar til dagens læsetræning. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt