Blog
0   9

Når små underviser store

Abonner på nyt om DSA - Dansk Som meget Andet end sprog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Man skulle næsten tro, at denne model var ældre. Det ville nemlig være det perfekte afsæt for denne blogs titel 'Dansk Som meget Andet end sprog'. Det sker imidlertid lige nu. På en folkeskole i Jylland. Med glade gæster på besøg.

I en helt almindelig - og så alligevel ikke - folkeskoleklasse har man iværksat et spændende samarbejde mellem de yngste elever og voksne kursister fra sprogskolen, og resultatet er masser af dansk. For bare at nævne en enkelt ting til at starte med.

Grammatik eller menneske først?

For mens vi i dagligdagen kan drukne i udtaleregler, ordstillingsproblemer og tryk det rette sted for at få det svære danske sprog helt på plads, kan det menneskelige nogle gange ryge lidt i baggrunden. Alt det, der i sidste ende betyder allermest. At blive set, hørt, mærket og forstået af andre mennesker og måske endda føle sig velkommen der, hvor man bor. Midlertidigt eller ej.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Et anderledes kulturmøde

På Funder Skole ved Silkeborg har de formået at slå flere fluer med ét smæk og sat et kulturmøde i stand mellem kursister fra sprogcentret og eleverne i 2. klasse med det formål at træne det danske sprog. Men det er jo langt fra det eneste, der sker, når man lader to så forskellige grupper mødes. Hør mere om de seje mennesker - store som små - der alle gerne vil blive bedre til dansk

TV-indslaget og artiklen, som jeg klart vil anbefale dig at bruge lidt tid på, taler sit eget tydelige sprog, så det vil jeg ikke sige meget andet til end: ’JA TAK – mere af det!’  

Utallige sidegevinster

Jeg kan nemlig ikke lade være med at tænke på alle de positive sidegevinster, der følger i kølvandet på sådan et initiativ. Alle de vigtige snakke i klassen, til forældremøderne, ved middagsbordet og før sengetid. Alle de indtryk, disse møder efterlader. Alle de frø til en mere gensidigt imødekommende fremtid, der bliver sået. Hos både store og små.

Hvor er det både skønt og befriende, at der stadig findes den slags mennesker, der tror på, at vi skal række ud og hjælpe hinanden, hvis vores samfund skal fungere. Jeg tror faktisk, der er mange flere, end vi lige hører om, for det er sjældent dem, der får mest spalteplads eller sendetid. Heldigvis er Funder Skole en undtagelse.

Hatten af for de lærere, elever og kursister, der er gået forrest. Gid, det må inspirere mange andre i det ganske land.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.494 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
859 andre er allerede tilmeldt