Blog
2   34

Karaktergivning: Bør lærerne have en fælles retningslinje?

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I denne uge skal vi indsætte skoleårets første karakterer til de ældste elever. For 8. årgang er det elevernes allerførste møde med lærernes ’bedømmelser’, og det kan for nogle elever være hårdt – for det kan være svært at finde en ens linje blandt klassens lærere.

Foto: Pixabay.com

 

Hvad skal der til, for at du giver en elev et 10-tal? Snakken havde vi på et teammøde for nogle uger siden. Vi sad fire lærere og havde nok ca. lige så mange holdninger/meninger om hvad der skal til, for at opnå et 10-tal.

Skal vi forberede dem på en evt. kommende ungdomsuddannelse og belønne eleverne efter markeringer, eller er det nok, at man som lærer blot har en viden om elevens stærke kompetencer?

Artiklen fortsætter under banneret

Faktum er, at vi lærere ’kun’ er mennesker. Vi er forskellige – både som undervisere og som karaktergivere. Vi er langt fra maskiner, som bare kan spytte en ensartet holdning ud.

Min klasse får deres første karakterer på mandag. Inden jeg sendte dem hjem på weekend i går, fortalte jeg, at det var vigtigt at gå til den enkelte lærer for at få en forklaring på de enkelte tal. Derudover fik eleverne en ekstra formaning om, at det også er vigtigt og værdsat at være en god kammerat, besidde empati og kunne rumme forskellighed midt i al talhysteriet.

 

Tydelighed om krav i teams

Jeg prioriterer at tage en personlig snak med samtlige elever. Det fortjener de. De skal kende til min begrundelse for det, jeg giver dem – og de skal samtidig også have muligheden for at spørge ind til, hvad der skal til for at ændre på karakteren til næste standpunkt.

Der kan nemt opstå snak, når tre danskhold på samme årgang begynder at vende indsats og karaktergivning.

Det skulle nødigt være sådan, at det er nemmere at få 10 inde ved siden af i forhold til inde ved mig eller omvendt.

Vi kender retningslinjerne fra prøverne, men her taler vi om en stærkt afgrænset præstation. Jeg mener ikke, at vi kan lave det for karaktergivningen generelt, men jeg er af den holdning, at vi som teams må forsøge at spore os ind på et niveau, vi uddeler efter. Vi er som lærere forskellige, og vi kan nok ikke undgå at vægte forskelligt her og der. Men kløfterne mellem klasserne internt må ikke blive for store. Så ryger troværdigheden i karaktergivningen. Og det skal sikres gennem kommunikativt arbejde samt tydelighed omkring krav i teams hen over året.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.007 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen