Blog
0   4

Aftale om mere praksisfaglighed i udskolingen skal roses. Og udfordres.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Både glæde og forundring poppede ukontrollerbart op under læsning af aftalen om "Fra folkeskole til faglært" - aftalen om mere praksisfaglighed i udskolingen.

FOTO: Pixabay.com

 

Jeg er meget begejstret for regeringens nye aftale “Fra folkeskole Til faglært”, hvori der ligger, at der skal mere praksisfaglighed ind i en, på det område, trængt udskoling. Jeg er faktisk så begejstret, at jeg har lovet mig selv, at beholde ja-hatten på..

..for en tid. For der er en del følelser involveret i læsningen af aftalen.

Artiklen fortsætter under banneret

Glæde og forundring.

Den første følelse er glæde. En glæde ved, at de praktiske fag endelig bliver et prøve fag. På lige fod med de andre prøvefag i folkeskolen. Endelig er der en undervisningsminister, der har set manglen på nemlig dét. Endelig bliver det muligt for alle elever, at blive anerkendt for lige præcis dét de er gode til. En utrolig glæde over, at faget endelig bliver anerkendt på lige fod med andre fag.

Den næste følelse var forundring. En forundring, der stødt voksede, som jeg læste det første punkt i aftalen: Mere praksisfaglighed i skolen. Jeg er virkelig enig i overskriften. Virkelig enig i målet. Dog er der mange uskrevne og uforklarede elementer under overskriften. For hvad forventes der, at de enkelte kommuner og skoler skal mestre, i forbindelse med aftalen? Jeg kan ikke læse det direkte af aftalen.

Erhvervsskolers tydelighed

Det er en fin idé at erhvervsskoler skal mere på banen i udskolingen i folkeskolen. Det giver rigtig god mening. Langt mere erhvervsskole-synlighed i folkeskolen vil gavne. Især vil erhvervskole-eleverne være gode rollemodeller. Specielt hvis de bliver kontinuerligt synlige i folkeskolen. Dog savner jeg en overordnet plan. Jeg er fuldt bevidst om, at der i foråret er prøveforløb mellem enkelte folke -og erhvevs skoler, der skal udarbejde eksemplariske forløb til netop det. Men jeg læser heller ikke det tydeligt i aftalen, at det er på vej.

Obligatoriske valgfag kan skabe store udfordringer

Hvad angår de obligatoriske praktiske valgfag, hvem skal da varetage undervisningen og derefter prøverne? Jeg har en stærk formodning om, at mange undervisere har behov for et lille ekstra kursus i undervisning i praktiske fag i udskolingen. Der er valgfag nu, jovist, som der mange steder undervises kompetent i. Men dét på mindre valghold.

Som jeg læser aftalen, skal alle nu have håndværk og design. Det kan skabe lokale-udfordringer.

Jeg savner en klar (økonomisk) plan for, hvordan skolerne skal rumme det ekstra antal elever i, for manges vedkommende, allerede udpinte lokaler, der slet ikke lever op til kravene for faget håndværk og design.

Plan savnes

Faktisk savner jeg en klar samlet plan for alle ovenstående udfordrende punkter. Andre vil se andre udfordringer. F.eks. den, at ikke alle elever har evner i de praktiske fag: www.folkeskolen.dk/646830/praksisblinde-elever-er-kommet-for-at-blive

Kommer der en plan?

Jahatten på sned

På trods af ovenstående tanker, er jeg stadig meget positiv, som Wisti Pedersen også udtrykker i artiklen her. Vi skal være glade for den opbakning vores fag har. Og gøre alt hvad vi kan, for at hjælpe forslagene til dørs. Om det er at møde op til informationsmøde om den nye aftale. Eller igen og igen, at minde vores ledere om deres ansvar. Eller at skrive til skolecheferne og minde dem om deres ansvar. 

Uanset hvad, skal vi forvente en solid plan fra politisk hold. Og være glade for, at vores fag er i fokus lige nu og i fremtiden.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.170 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.572 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
687 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
741 andre er allerede tilmeldt