Blog
2   6

Rebellér!

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


"Lærer og forældre kan få et indtryk af, hvordan eleven placerer sig i forhold til de faglige kriterier for klassetrinnet"

Sådan skriver undervisningsministeriet bl.a. i det brev til forældre, som eleven kan få med hjem efter overstået frivillig national test i dansk læsning. Og et indtryk er det i høj grad for mig. Et indtryk af, at den del af testen, der hedder "sprogforståelse" og skulle afdække "elevens forståelse af enkeltord og faste vendinger" samt "afkodning" - f.eks. "at eleven skal genkende og adskille ord i en sammenskrevet kæde af ord", er svær, ja nærmest umulig for en 8. klasses elev at løse. Det bliver rent gætværk og jeg spørger mig selv, hvor mange voksne, der kender de ord som 8. klasse bliver udsat for. Her et lille udvalg; "toksisk", "rebellere", "ratificering" eller "forsire". Eller hvad med; "inciterende", "trævlemund" eller "ræsonnabel".

Otte af mine 20 elever fik resultatet "god", en "jævn" og en "rigtig god". Resten fik resultatet "mangelfuld" eller "ikke tilstrækkelig". Nogle af dem var mere eller mindre slået ud af resultatet og var i vildrede med de svære ord. Skal man kende så svære ord i 8. klasse? Det er ihvertfald ikke ord som eleverne normalt støder på i hverdagen eller i de tekster, vi læser.

Artiklen fortsætter under banneret

Nu er det så mit held, at jeg også underviser eleverne i tysk og engelsk og derved støder på nogle af ordene i ny og næ. Men kan eleverne så oversætte og overføre "toxic" til giftig og "reasonable" til fornuftig? Eller "abrupt" fra tysk til "pludselig" på dansk? Det er der ikke mange, der kan. Det ville være meget nemmere for dem, hvis vi fik mere tid til sprog og ikke mindst fordybelse i sprog. Bedre mulighed for at udvide ordforrådet og ikke skulle haste gennem pensum, hvorved vi ikke når at sammenligne sprogene og ordene med hinanden og dyrke lidt viden om ordenes oprindelse.

De faste vendinger bliver også testet - "gå en prås op for", "hytte sit eget skind" eller "høj cigarføring". Der er noget, der skal øves! Vi finder en synonymordbog og læser i den - så kan det være der kommer manna fra himlen så vi kan gribe fat om nældens rod.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.859 andre er allerede tilmeldt