74 kommuner sparer på folkeskolerne

Nedlæggelse af lærerstillinger, forringelser i den specialpædagogiske indsats, højere klassekvotienter og færre timer til eleverne. 74 kommuner ud af 86 sparer på folkeskolerne, viser DLFs budgetundersøgelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det går voldsomt ud over skolerne i næste års budget. 614 millioner sparer kommunerne i alt på skoleområdet i 2011. Men det ser endnu værre ud med budgettallene for de kommende år, hvor tallene når op over én milliard.

Besparelserne skyldes økonomiske hensyn, svarer DLF's kredse. Omkring en tredjedel af kommunerne har desuden faldende elevtal.

Højere klassekvotienter

I 60 kommuner sker der nedlæggelse af lærerstillinger og 33 kommuner sætter klassekvotienterne op. I omkring halvdelen af kommunerne, vil der ske forringelser af den specialpædagogiske indsats uden for normalklassen og lidt færre siger, at der bliver forringelser af støtten til elever med særlige behov, der undervises i normalklassen.

28 kommuner nedlægger skoler og dertil kommer færre undervisningstimer til eleverne, forringelser i undervisningen af tosprogede elever, af lærernes efteruddannelse og i antallet af lejrskoler og ekskursioner. Nedskæringer over hele linjen.

Århus og Silkeborg kommuner sparer for eksempel i 2011 57 og 62 millioner kroner på skoleområdet. I Århus er besparelsen sat til samme beløb for de næste to års budgetter, mens Silkeborg kun har oplyst tallet for 2011.

I kommuner som Slagelse, Tønder og Allerød ser budgetbesparelserne større ud for 2012 og 2013.