Blog
0   4

Over stok og sten

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I disse hypermoderne CGI-tider er man ellers oppe imod større kræfter, når man skal indlade nye generationer på sådan en gang bedaget arvesølv, men heldigvis går kvalitet og originalitet aldrig af mode.

Charlie Chaplin. Man genkender ham straks på bowlinghatten, bambusstokken, overskægget og de lidt for store sko. Alle tiders største stumfilmsikon. Nu er det unægteligt nogle år siden, at dette medie var en vogue, men gammel kærlighed ruster som bekendt aldrig. I disse hypermoderne CGI-tider er man ellers oppe imod større kræfter, når man skal indlade nye generationer på sådan en gang bedaget arvesølv, men heldigvis går kvalitet og originalitet aldrig af mode.  

Filmisk pustepause

Jeg er ellers ikke den store tilhænger af film i undervisningen, da det af og til kan ende ud i forvaring, men når det kommer til Charlie Chaplins stumfilm, er det svært at komme uden om. Der er tale om nonverbal kommunikation og ”don’t tell it, show it”. Alene det samspil, der er mellem billede og musik, er et indlysende aspekt. Det afhænger selvfølgelig af, hvilken udgave det er af filmen, særligt da det med de tidligeste ikke er den definitive version, eftersom musikken på det nærmeste blev improviseret af en live pianist på stedet.  

For fuld musik

Artiklen fortsætter under banneret

De udgaver jeg holder mig til er fra såkaldte BFI (British Film Institute), hvortil der er komponeret en helt ny ”score” med slapstick-effekter og det hele, udover en temmelig nyistandsat billedside. Det her er altså underholdning på et højt plan. Det virker så levende, at børnene af og til spørger, om det er fra det virkelige liv. At handlingen i en af filmene (The Rink) tilmed finder sted på blandt andet en rulleskøjtebane lægger unægteligt op til en del ballade. Selvfølgeligt mestrer Chaplin også denne disciplin til UG med kryds og slange. Alting var sgu lidt sjovere i gamle dage.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
664 andre er allerede tilmeldt