Blog
0   6

Den heldige kartoffel

Abonner på nyt om Læreruddannelsens forening for madkundskab i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Så er vi ved at være igennem lærerkurserne i Madkamp (www.madkamp.nu), som dette år har fokus på kartoflen i måltidet under den velkendte titel ”Brug knolden.”

Kartoflen har fået pladsen i rampelyset denne gang, fordi den fylder mindre og mindre på danskernes tallerkner. Faktisk er danskernes forbrug af kartofler halveret siden 1950’erne, og de seneste års stivelsesforskrækkelse har ikke ligefrem hjulpet. Det er en skam, for der er faktisk ikke noget dårligt at sige om kartoflen, når det kommer til sundhed og ernæring. Kartoflen er rig på vitaminer og mineraler, og måltidsforsøg har vist, at kartoflen er en af de fødevarer, der mætter bedst. Kartofler er med til at påvirke energifordelingen i positiv retning, og hvis man vil opnå størst mæthed for færrest kalorier, så skal man spise kartofler! I Madpyramiden er kartoflen placeret i bunden sammen med rugbrød og grøntsager – altså i den kategori, som vi skal spise mest fra. I det første af de 10 kostråd har man også ulejliget sig med at fremhæve kartoflen:

Spis dig mæt i sunde måltider. Spis forskellige grønsager, frugt og fuldkornsprodukter hver dag. Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost.

https://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-varieret-ikke-for-meget-og-vaer-fysisk-aktiv/

Men alligevel taber kartoflen terræn til ris, pasta og lignende. Det anbefales at spise 200-250 gram kartofler om dagen 4-5 gange om ugen, men der bliver kun gennemsnitligt spist cirka 100 gram pr. dag

Artiklen fortsætter under banneret

Så til kamp for kartoflerne! De skal tilbage på tallerknerne! Det bliver spændende at se, hvad eleverne finder på gennem det eksperimenterende og innovative arbejde med kartoflen i dagens måltider, og ikke mindst bliver det spændende at se, hvilken klasse, der løber med sejren til DM i madkundskab den 3. april på Kold College i Odense.

Her kan du finde årets læremiddel Brug knolden – helt gratis:

https://madkamp.nu/undervisningsmaterialer/#1501069669593-81660f77-3e54


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
813 andre er allerede tilmeldt