"Vi kunne derfor håbe på lidt politisk ro til at implementere de enkelte tiltag og ikke mindst få samspillet imellem reformerne til at falde godt på plads. Men sådan kommer det nok ikke helt til at gå for sig", sagde den afgående børne- og kukturchefformand Ane Stallknecht i sin formandsberetning.

Børne- og kulturchefer: Vi skal fortælle politikerne, når dokumentationskravene ikke giver mening

Som embedsmænd skal vi holde hovedet koldt og stå fast på vores faglighed og viden, lød det, da Ane Stallknecht i dag holdt årsberetning i Børne- og Kulturchefforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For et år siden havde Ane Stallknecht ikke forventet at skulle holde formandens beretning, men Børne- og Kulturchefforeningens formand Jan Henriksen gik af, da han blev fritstillet fra sit chefjob i Middelfart.

Fra talerstolen forholdte hun sig til anbefalingerne fra regeringens ledelseskommission, der blev præsenteret tilbage i juni:

"Ledelseskommissionens mantra  i deres anbefalinger for offentlig ledelse er: sæt borgeren først. Det kan lyde som om, at vi som kommunale medarbejdere og embedsfolk nærmest helt har glemt, at vi udfører vores arbejde for borgerens skyld", konstaterede Ane Stallknecht, der til daglig er børn- og familiechef i Kalundborg Kommune. 

"Vi er helt enige i ledelseskommissionens budskab og regeringens intention om at skabe sammenhæng for borgeren. Det giver god mening", sagde hun og fortsatte: "Samtidig er vi dog udfordret af kontoplaner og af lovgivning, som ikke spiller sammen med de ønsker, der er om sammenhæng".

Ledelseskommission: Forvaltningerne skal tættere på skolen 

Ligesom Lærerforeningen og mange andre organisationer protesterede Børne- og Kulturchefforeningen imod den nye lovgivning om ungdomskriminalitet, "Alle handlinger har konsekvenser".

"Der er ikke taget højde for de faglige input, der er fremkommet fra alle de parter, der har en stor viden og erfaring med børn og unge", sagde Ane Stallknecht i sin beretning.

"Vi vil gerne alle børn og unge det bedste, og som embedsmænd er det vores opgave både i foreningen såvel som hjemme i egen kommune, at holde hovedet koldt og stå fast på vores faglighed og viden. Gør vi ikke det, så kan vi ikke levere det bedste forarbejde for de til tider svære beslutninger og prioriteringer, som vi forventer vores politikere skal træffe for, at de i sidste ende sætter for rammerne for vores arbejde".

Ro kommer der næppe 

Ane Stallknecht nævnte ikke folkeskolen i sin beretning, men konstaterede, at der er kommet reformer omtrent hele vejen rundt om børne- og kulturonmrådet i det forløbne år.

"Vi kunne derfor håbe på lidt politisk ro til at implementere de enkelte tiltag og ikke mindst få samspillet imellem reformerne til at falde godt på plads. Men sådan kommer det nok ikke helt til at gå for sig. Vi står over for 2019 og et nyt valg til Folketinget", sagde hun og lovede, at Børne- og Kulturchefforeningen fortsat vil gå konstruktivt til opgaverne.

"Vi skal være med til at sikre, at dokumentation ikke alene sker for dokumentationens skyld, men at det også bliver omsat til brugbar viden, og at det kan være med til at hæve kvaliteten i praksis. Samtidig skal vi som forening påpege overfor politikerne, når dataindsamling og dokumentation ikke er meningsgivende og ikke er med at løfte kvaliteten", sagde hun.

"Som forening har vi blandt andet været med i arbejdet omkring mindre og mere meningsfuld dokumentation i dagtilbud. Et rigtig fint og godt initiativ. Desværre ser vi så, at der med den nye dagtilbudslov samtidig bliver indført nye dokumentationskrav". 

Anne Vang stiller op som ny formand for skolecheferne