Blog
0   4

Praksisblinde elever er kommet for at blive.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kommentar til regeringens udspil om mere praksisfaglighed i udskolingen. Det bliver en udfordring for eleverne med 10 tommelfingre, at have et obligatorisk praktisk valgfag.

 

Det er ingen skam at være praksisblind

Der var engang en dreng. Han havde 10 tommelfingre. Eller, lige så snart han skulle bruge hænderne praktisk, poppede de ekstra tommelfingre på mystisk vis frem. Det samme gjorde sig gældende, når der skulle skrives i hånden.

Eleven var lykkelig, da han startede i 7. klasse. Her foregik skrivningen udelukkende på pc. Og her var der heller ikke obligatorisk billedkunst eller  håndværk og design.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg vil ikke påstå, at den pågældende elev var praksisblind. Kun næsten. For han var vild med madkundskab. Og kunne finde ud af det. Om han var god til det, er jeg knap så sikker på. Men det er ikke essensen her. Essensen er, at regeringen med deres erhvevsskoleudsppil vil indføre obligatoriske praktisk musiske valgfag i udskolingen. Håndværk og design, billedkunst, madkundskab og musik. Som jeg har forstået det, har det endda været på tale, at det kun skal være håndværk og design. Hvis det er sandt, er jeg klart imod. For selvom jeg helt klart er for praktisk musiske fag i udskolingen, må jeg også erkende, at der sidder mange som eleven herover, i de danske folkeskoler. Der ikke har, og aldrig vil have, en chance for at få, praktiske hænder. Selvfølgelig findes der elever der endnu ikke ved, at de har kundskaber i den retning, og som dermed skal have et ekstra skub. Dog er jeg er ret sikker på, at vi lærere har skubbet dem der skubbes kan, når de praktiske fag er vel overståede i 6. klasse.

For ligesom der er ok at være ordblind, er det også ok at være praksisblind. De ordblinde navigerer i dansk og matematik med hjælpemidler, ligesom praksisblinde elever er med i billedkunst, håndværk og design, musik og madkundskab indtil 6. klasse. De lærer at navigere i fagene. Med den rette lærer-hjælp. Men når det kommer til valgfag, er det vigtigt, at der ikke kun er praksisfaglige fag at vælge. For i de fag vil den før omtalte elev klare sig ufattelig dårligt. Om det er håndværk og design, musik, billedkunst eller madkundskab. Elevernes kundskaber er langt mere nuancerede end det.

Forventningsafstemning, tak.

Regeringen kan ikke forvente, at alle kan blive gode til de praktiske fag i skolen. Undervisningsministeren kan ikke forvente, at et quick fix, som obligatoriske praktisk musiske valgfag, vil kunne ændre på antallet af optag på erhvervsskolerne.

Det der vil ændre på optaget, er at de praktisk musiske fag  bliver en langt større del af de boglige fag. I hele skolen. Så eleverne ser den klare røde tråd, som der i den grad er imellem alle fagene i skolen.

Kreativ koordinator!

Hvordan det skal fungere i praksis har jeg ikke svaret på. Men at hver kommune har et kreativt koordinator team, kan hjælpe på sagen. Teamet kan hjælpe til samarbejder med private virksomheder, erhvervsskoler, kunstnere o.lign. Hver skole kunne ligeledes have en kreativ koordinator, der lavede eksemplariske forløb med de boglige fags lærere.

Det vil kræve investering. Har vi råd til at lade være?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.258 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.956 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.217 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.340 andre er allerede tilmeldt