Anmeldelse Dansk overbygning
0   45

Nye spor i inspirerende og alternativt danskmateriale

Uden udpenslede målformuleringer og omfattende evalueringsbatterier lever dansk som dannelsesfag sit liv i dette materiale inden for de officielle bestemmelsers rammer.

Sæt spor i tiende

Fakta


Titel
Sæt spor i tiende

Forfatter
Birgitte Therkildsen, Birthe Christensen, Lise Stadelund

Pris
223,75

Sider
120

Type
Grundbog

Forlag
Dansklærerforeningen


Pris
630

Sider
72

Type
Lærervejledning

En målstyringsfanatiker må tage sig til hovedet, når hun stifter bekendtskab med dette materiale. Ingen udpindede mål og delmål og ingen test og evaluering ved hvert skridt, eleverne tager. Målformuleringerne lyder for eksempel sådan: ”I dette afsnit skal du arbejde med præsentation af dig selv og andre. Du skal undersøge forskellige portrætter”. Blødt formulerede angivelser af retningen i undervisningen og af, hvad eleverne skal arbejde med. Ved afslutningen af kapitlet evalueres eksempelvis på følgende måde: ”Se på målene for dette kapitel. Vurder, i hvilket omfang du har nået dem”. Opfordringer til refleksion og eftertanke.

Artiklen fortsætter under banneret

Materialet er primært bogligt med henvisninger til multimodale indslag på en hjemmeside. Elevbogen består af farverige sider med tekst, fotos, illustrationer og faktabokse, instruktioner, definitioner og opgaver. Undertiden virker helhedsindtrykket lidt flimrende, men i store træk fungerer layoutet som en støtte for undervisningen, og billedmaterialet er udtryksfuldt og understøtter materialets faglige linje.

Af både elevmaterialet og den tilhørende lærerguide fremgår det tydeligt, at forfatterne har styr på deres fag og dets systematik. Fra fokus på temaet ”Hvem er du?” med dyrkning af selfies, portrætartikler og cv'er bevæger vi os i bogen videre til afsnit om journalistiske genrer, herunder pressefotoet.

Forfatterne har bestræbt sig på at vælge tekster, som eleverne højst sandsynligt ikke har set før. I det følgende afsnit om autofiktion giver det sig udslag i, at der er bragt ret nye tekster af Thomas Korsgaard og Caspar Eric. Et afsnit med titlen ”Når medier mødes" beskrives de forskellige mediers sammensmeltning i forskellige variationer. Her kommer åbenlys og skjult styring gennem medierne og ikke mindst den skjulte censur i de sociale medier på dagsordenen.

I et afsnit med titlen ”Litteraturens spejl” kommer Henrik Pontoppidan og Emilie Skram i spil. De æstetiske og fiktive genrer kommer også til deres ret i afsnit om kortprosa og om æstetik og kunst.

Opgaverne er varierede, men trods mangfoldigheden og de mange tilgange til teksterne er der en indbygget systematik. De veksler mellem klassesamtale, gruppearbejde, arbejde to og to og arbejde alene. Dialogen har gode vilkår.

Der er dog også i dette materiale stadige påmindelser om dommens dag: afgangsprøven. "Teaching to the test" stikker også diskret hovedet frem i dette materiale. Der er stadige henvisninger til, hvad stoffet kan bruges til ved afgangsprøven, og til slut er der en række brugsanvisninger til, hvordan man kan beherske forskellige faglige teknikker.

Men alt i alt et vellykket danskmateriale af fagligt høj standard. Lærere kan vælge at bruge det slavisk som lærebog eller støtte sig til det eller bruge det som idemateriale til at udvikle lignende forløb sammen med deres elever. Der er både meningsfuld og effektiv tilegnelse af færdigheder og viden og arbejde med væsentlige etiske, historiske og æstetiske problemstillinger på elevniveau.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.244 andre er allerede tilmeldt