Anmeldelse Skønlitteratur
0   25

64 + moms og still going …

"Hjaltes kamp" er en universel historie, og Charlotte Blay har altid et sikkert blik for sine hovedpersoners udvikling.

Hjaltes kamp

Fakta


Titel
Hjaltes kamp

Forfatter
Charlotte Blay

Illustrator
Per O. Jørgensen

Pris
149

Sider
112

Forlag
Koustrup & Co.


Forfatteren Charlotte Blay, der fejrede sin 80-års fødselsdag den 15. oktober i år, er altid – altid – god for en spændende historie. Hun er eminent til at rejse ud i verden og fange en relevant historie og gøre den til en levende og spændende læseoplevelse for danske børn og unge. I ”Hjaltes kamp” har hun ikke rejst så langt, men været inspireret af udgravningerne af Harald Blåtands nyopdagede ringborg nær Køge på Sydøstsjælland, som hun har fulgt på tæt hold fra sit hjem på Gjorslev Slot.

Artiklen fortsætter under banneret

”Hjaltes kamp” er en klassisk historie om en dreng, der ikke kan leve op til sin fars forventninger. Historien er henlagt til vikingetiden, hvor Hjaltes far, Jarl Trygve, har store forventninger til sin søns mod og styrke, men ak og ve: Hjalte er en lille slapsvans i faderens øjne. Hjalte finder imidlertid hjælp hos sin halvsøster, trælpigen Kuska, og sammen med hende oplever han mange spændende ting, blandt andet sammen med Kuskas falk, Lynvinge.

Venderne er hele tiden en potentiel fare for vikingerne på Sydøstsjælland, og en dag bliver vikingernes havn angrebet, og Hjaltes ældre søster, Sigrid, bliver røvet. Til gengæld får vikingerne fat i venderdrengen Rurik, og Hjaltes far beslutter, at Rurik skal være gidsel og udveksles med Sigrid ved først givne lejlighed. Hjalte får den betroede opgave at passe på Rurik, og det giver problemer, for Hjalte er noget af et ”bløddyr”, der slet ikke har det, der skal til for at være en barsk vikingedreng.

På et tidspunkt møder Hjalte selveste Harald Blåtand, der inspicerer byggeriet af ringborgen, og digter et kvad om kongens nye ringborg. Det udløser omgående en belønning fra kongen.

Bagest i bogen er der opskrifter på vikingemad og forklaring på nogle af de vikingeting eller fænomener, der optræder i fortællingen. Runealfabetet er også med.

Charlotte Blay debuterede i 1970 med romanen ”Hyldehytten” og har siden skrevet næsten 90 bøger. I 1993 modtog hun Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris for ”Den plettede tiger”. Året efter modtog hun Drassows Legat for den smukke bog ”Stjerneskud og halvmåne”. I 1998 tildelte Gyldendal hende forlagets Boglegat for Børnebogsforfattere og -tegnere, og i 2006 fik Charlotte Blay Kulturministeriets Børnebogspris for ”Skrællingen - Tora i Vinland”.

Det bliver med garanti spændende at følge Hjaltes udvikling i de to efterfølgende historier, der er planlagt, nemlig ”Hjalte og Kong Blåtand” og ”Hjalte på vikingetogt”.

Og så er ”Hjaltes kamp” også en smuk bog, blandt andet takket være illustratoren Per O. Jørgensen, der har illustreret smukt og dramatisk igennem hele romanen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.604 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.546 andre er allerede tilmeldt