Blog
2   25

Mette gennem sprækken

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.


Så er det ved at være tid for gratis undervisningsmidler. De politiske partiers valgmaterialer vil komme som indstik, husstandsomdelte og håndlangede. Mette Frederiksen har jeg fået tre gange i denne uge. Og andre vil givetvis følge snarest.

Jeg vil gerne være børnenes statsminister. Sådan lyder titlen på den lille kvadratiske tryksag med undertitlen: Om mine planer og håb for Danmark.

Men et lån fra hedengangne minister uden portefølje Viggo Starcke, der i 1950'erne scorede stemmer på høfligt at takke radiolytterne for "at jeg må komme ind i Deres stue", går Mette, som hun kalder sig, i gang med at fortælle om, hvem hun er som menneske og som politiker. 

Artiklen fortsætter under banneret

Menneske først, så politiker. (I Berlingske kommenterer filosoffen Ole Thyssen i øvrigt "politikere skal udtale sig om politik..... Der er en tendens til, at nogle politikere... mener, at de fremstår som interessante og mere vedkommende mennesker, hvis de .... inviterer et tv-hold hjem for at se, hvad de har i deres private køleskab.)  Dette er en interessant diskussion: Ønsker privatpersonen Mette at blive børnenes statsminister, eller ønsker politikeren Mette Frederiksen at føre en politik, der er til gavn for landets borgere? 

På det første foto trykker Mette hånd med en vælgerhånd, ikke høfligt smilende, som Viggo Starckes antydede med sin stemmeføring, at han gjorde, men nærmest storgrinende. Hvad er det ved den vælger, der får Mette i et sådant humør? Dette kunne være et fremragende foto til en dramaimprovisation i skolen, hvor eleverne tænker sig til mødet.

Private Mette søger at tale fra hjerte til hjerte, om sin kæreste, om sine børn, om sin opvækst i fattigfirserne. Men for os med lidt hukommelse tilbage glemmer hun sin tidligere - lidt flossede - fortælling om sin barndom i blokkene. Men det var jo også under debatten om ghettoer. Men lad ironien ligge. Hvad skal den private intimisering gøre godt for? Troværdighedsstemmer, medlidenhedsstemmer, tryghedsstemmer? 

Politiske Mette Frederiksen kobler sig i vid udstrækning på private Mettes oplevelser, men hun har også et politisk parti og et værdigrundlag som baggrund. Meget af dette bliver der ikke plads til i det lille hæfte, men kan læses på socialdemokratiet.dk. Men lad os alligevel se på et par fotos. De fleste viser borgere, der er er glade for at være i selskab med Mette, ja, der er sågar lagt op til selfies i en række tilfælde. Det er mødet med mennesker, der tæller. Mange grupper er repræsenteret, men hvem er der ikke? Hvem savner vi, at Mette mødes med?

Så er der også et par billeder i en anden kategori: En baby, der af en kvinde beroliges med en sut. Et tryghedsbillede, men ellers? Teksten taler om et opgør med dårlige muligheder og fremtidsudsigter. En drømmende Mette, der kigger op mod himlen efter et grønnere Danmark. Og ja, det er jo blandt andet fra sol og vind, balancen skal komme. Men hvorfor har drømmeren så lagt armene over kors; den afvisendes eller skeptiskes attitude? Bliver det vanskeligt? Er det politisk spin? Eller har hun bare svært ved at drømme? 

Endelig er der øjenhøjdebilledet: Mette sammen med en skøn, lyshåret pige, der klipper figurer i gult papir. Jeg vil gerne være børnenes statsminister, siger den Mette. der havde ikke blot en finger, men en knytnæve med i en skolereform, der med overvægt gjorde børn til fremtidens arbejdskraft, gjorde en del af dem udsatte gennem en underfinancieret inklusionspakke og gjorde mange børn endnu mere udsatte med et liv i fattigdom via en kontanthjælpsreform. Er det med børnene ærligt ment? eller er det bare vammelt spin? eller...

Lad os tage en gang poetisk leg med sætningen: Jeg vil gerne være børnenes statsminister.     

Slet børnenes og se, hvad der sker, når man indsætter: kontanthjælpsmodtagernes, flygtningebørnenes, de arbejdsløses, de hjemløses, de kriminelles, de offentligt ansattes, og fortsæt selv rækken.

Vi er vel en del, der ønsker os en statsminister for borgerne i Danmark, meget gerne med et særligt blik for de udsatte. Men Mette Frederiksen, det må du kunne gøre lidt bedre (for nu at citere en forgænger).

Måske er det ikke tilfældigt, at Mette Frederiksens autograf på bagsiden af piecen må være guf for en grafolog. For mig ligner den en hoptimist, der har være i hænderne på et eksperimenterende indskolingsbarn.

Jeg glæder mig til at se den kommende tids gratis undervisningsmaterialer fra de andre partier. 

 

 

 

     


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.394 andre er allerede tilmeldt