Blog
5   21

Nationale test: Når frivillig bliver tvungen

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mange kommuner vælger at lave langt flere nationale test, end Undervisningsministeriet kræver. Herfra er det nemlig kun obligatorisk med én årlig test i særligt udvalgte fag på hvert klassetrin. Flere test end det påkrævede er således frivilligt. Mange skoler tolker dog ordet ’frivilligt’ helt anderledes end ordbogen. Her er ’frivillig’ nemlig lig med ’tvungen’.

Foto: Oversigten viser, på hvilke klassetrin og i hvilke fag de obligatoriske test skal gennemføres. Den viser desuden, hvilke klassetrin de frivillige test er målrettet.

For et par uger siden kom der et opslag vedrørende de nationale test på forsiden af min skoleintra. Opslaget var skrevet af min skoleleder, og det gjorde os opmærksom på, at det var tid til at booke de frivillige nationale test. I opslaget blev vi endvidere mindet om, at ’frivillig’ i Høje-Taastrup Kommune ikke betød, at vi kunne undlade at lave nationale test i efteråret. Her har man nemlig besluttet, at alle klasser skal gennemføre to omgange nationale test pr. år. Frivillig er altså lig med tvungen.

Fjorten nationale test om året

Det er desværre ikke kun Høje-Taastrup Kommune, der har besluttet sig for, at ordet frivillig kan tolkes frit. Mange andre kommuner kører efter samme princip, hvilket efterlader elever i fx 8. klasse med hele fjorten nationale test om året. Fjorten gange, hvor vi lærere skal bede vores elever svare på spørgsmål i en digital test, hvis resultat vi alle ved, ikke kan bruges til noget som helst.  

Artiklen fortsætter under banneret

Elever er angste for national test

”Resultatet er ligegyldigt”, har jeg hørt mig selv sige til mine elever inden en national test, efterfulgt af sætningen: ”Men I skal lave den”. Jeg har flere gange oplevet elever være direkte angste for både testen, spørgsmålene i den og det resultat, der venter dagen efter. Og jeg tager mig til hovedet og kan ikke forstå, hvorfor man som kommune vælger at gøre det værre, end det behøver være. Én test årligt, som ministeriet kræver, må da være rigeligt?

For elevernes skyld?

Det er for elevernes skyld, siges det. Åbenbart så de kan vænne sig til testformen, inden den obligatoriske test i foråret. Jeg tager mig fortsat til hovedet i et forsøg på at forstå vanviddet. For elevernes skyld? Hvordan kan det være for elevernes skyld, at de fjorten gange om året tvinges til at besvare spørgsmål i en test, hvis resultat ikke kan bruges til en hujende fis? Det er tragisk. Især fordi resultatet – trods mine ord inden hver test – for dem er alt andet end ligegyldigt. For i deres verden er resultatet svaret på, hvad de duer til som mennesker.

Læs evt. mine erfaringer med de nationale test:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.813 andre er allerede tilmeldt