Blog
0   10

Mortens aften

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Skal du have and på lørdag? Så er du en af de danskere, der fejrer Mortens aften. Men hvem var ham Morten egentlig? Og hvad har det med en and at gøre?

Vi har været protestanter i Danmark i næsten 500 år. Alligevel kan vi se nogle af de katolske helgener i vores kalender. En af dem er Martin af Tours.

Martin af Tours

Martin var barn af romerske forældre og levede i 300 tallet. Han gik ind i den romerske hær som 15 årig. En dag passerede han en fattig tigger ved byporten til Amiens. Martin ville hjælpe, så han tog sit sværd, kløvede sin kappe, og gav tiggeren den ene halvdel. Om natten drømte Martin, at Jesus talte til ham iført den halve kappe. Jesus sagde, at det var ham, Martin havde hjulpet. Dagen efter, da Martin vågnede, var kappen hel igen.

Efter dette mirakel lod Martin sig døbe. Han forlod hæren, og blev munk.

Artiklen fortsætter under banneret

Martin levede fromt, og med tiden ønskede befolkningen i Tours at gøre ham til byens biskop. Det var Martin på ingen måde interesseret i. Da folket kom for at hente ham, gemte han sig i en gåsesti. Det var ikke det bedste sted – gæssene skræppede og larmede så meget, at Martins gemmested blev afsløret, og han blev tvunget til at påtage sig hvervet som biskop

Hævnen er sød

Martin glemte ikke gæssene. Han indførte, at alle husstande skulle slagte mindst en gås og spise den på dagen for hans afsløring.

Helgenkåring

I 659 blev Martin helgenkåret som den første, der ikke havde lidt en matyrdød. Hans helgendag er 11. november. I Danmark og Sverige kaldes han Morten. Martin Luther blev født den 10. november og døbt den 11. Han er derfor opkaldt efter Martin af Tours

Fra gås til and

Nu vil I nok indvende, at I ikke spiser gås, men and til Mortens aften. Den tradition opstod allerede i middelalderen, da gåsen var alt for dyrt et måltid, og derfor blev erstattet af den billigere and.

Undervisning

Jeg kan godt lide at afslutte mine timer med en lille fortælling. Det er oplagt at fortælle om Martin op til Mortens aften. Du kan læse mere om Martin på folkekirken.dk og kristendom.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
942 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen