Debat DLF-kongres '18
2   28

Samarbejde!

Tiden er inde til et tættere samarbejde. Kongressen i Danmarks Lærerforening er netop slut. Per Christensen, formand for 3F, holdt tale for de delegerede. Det var en fremragende tale, der handlede om folkeskolens store betydning, fagbevægelsens vigtige rolle i Danmark og fællesskab og samarbejde.

Han sagde, at folkeskolen er noget af det bedste, et land som Danmark kan investere i, og hvis vi ikke har en folkeskole, mister vi en vigtig del af fællesskabet. Han sagde også, at folkeskolens fremtid fuldstændig afhænger af, at parterne omkring skolen finder sammen i et tæt samarbejde.

Artiklen fortsætter under banneret

Sådan lød nogle af hovedbudskaberne i talen. Og Per Christensen har så ganske ret - og det er på høje tid!

Ny Start, en del af Overenskomst 18-resultatet, handler om at puste nyt liv i samarbejdet med KL om folkeskolen. Det er der i høj grad brug for, og kongressen kom med en tydelig tilkendegivelse: Vi er klar på alle niveauer til at sætte turbo på at udvikle samarbejdet. Der er masser at samarbejde om: rekruttering og fastholdelse af lærere, sikre, at nye lærere får en god start i skolen, sørge for, at det er lærerne, der styrer de digitale læringsplatforme - og ikke omvendt - sikre helt nødvendige prioriteringer af alt for mange opgaver, sætte spot på, hvordan lærere og ledere kan lykkes med opgaven - blot for at nævne nogle vigtige temaer.

Og parterne har forpligtet sig - fordi samarbejde kun kan fungere, hvis begge parter opfatter sig forpligtet til det.

Uanset vreden over den behandling, skolen og lærerne har fået, og den tilgang, arbejdsgiverne har haft til samarbejde de senere år, så kan vi ikke skabe alle de helt nødvendige forbedringer alene. Der er ingen vej udenom: Vi skal gøre det i samarbejde. Og signalet fra KL og dermed kommunerne er, at de gerne vil.

Fagbevægelsens erfaringer fra Overenskomst 18, hvor vi rykkede tættere sammen, har vist, hvordan vi skal gøre: Vi skal bruge samarbejdet konkret og udnytte det store fællesskab! Vi kan ikke udrette meget selv, men vi kan udrette meget sammen. Det er fagbevægelsens dna. Derfor har vi et kæmpe ansvar, der rækker ud over egen andegård. Det skal en ny hovedorganisation have fokus på: fælles ansvar på tværs af fagligheder og egeninteresser. Hos Per Christensen fra 3F brænder der et stort hjerte for folkeskolen, og hos os i DLF har vi en bredere samfundsinteresse for uddannelse, social dumping på arbejdspladserne og velfærdssamfundets evne til at skabe gode liv. Vi har en fælles interesse i et samfund, der hænger sammen. Det kræver et styrket samarbejde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ