Blog
0   3

Komme dit rige, ske din vilje!

Abonner på nyt om Peter Plambøck Jørgensen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

LMS-systemer som MeeBook debatteres flittigt i disse tider. Fremtiden med Learning Management Systems kommer formentlig i stor grad til at handle om kunstig intelligens.

Der er formentlig ikke nogen grund til at forklare Niels Bohrs betydning for naturvidenskaben, men det kan i forhold til denne blog, som handler om IT, være relevant at fremhæve, at han står helt centralt i forhold til kvantefysikken, som i disse tider anvendes massivt som teoretisk grundlag i udviklingen af kunstig intelligens (AI). 

Et af områderne hvor AI er godt på vej til at blive et centralt værktøj er i uddannelsessektoren, hvor Big Data og AI-algoritmer integreres med LMS-systemers funktionsmåde. Folkeskolen har sine egne stærkt omdiskuterede varianter i form af 4 systemer, hvor Meebook og Min Uddannelse dækker næsten hele Folkeskoleområdet. Sammenlignet med de næsten 1000 systemer, som findes udenfor landets grænser, er de danske at betragte som meget enkle i deres funktionalitet.

Anvendelsen af AI i forhold til undervisning indeholder sandsynligvis store potentialer, men har samtidig en række alvorlige etiske problemstillinger indbygget i anvendelsen i relation til menneskesyn og lærerens og elevernes retsstilling. Potentialet er fascinerende, men også voldsomt skræmmende.

Nedenstående citat, som er taget fra hjemmesiden Theofilus.dk, berører på smukkeste vis betydningen af Fadervor i relation til forholdet mellem mennesket og Gud. Theofilus.dk skrives forresten af Hanne Bohr, hvis farfar er Niels Bohr: 

Artiklen fortsætter under banneret

”Fadervor er den bøn, som Jesus har lært os at bede. Det er en ganske fantastisk bøn, der rummer al ting i sig, både de store og væsentlige ting i livet og de små daglige, og både vores forhold til Gud, vores far i himlen, og vores forhold til andre mennesker, og hvad vi har brug for til os selv. På en gang sætter bønnen os på plads over for Gud, og samtidig lader den os komme frem for Gud med alt, hvad vi har i vores hjerte.”  (http://theofilus.dk/fadervorbaand/sider/fadervor.htm)

Nedenstående er mit bud på en omskrivning af Fadervor til en digital AI-udgave. Et muligvis svagt blasfemisk forsøg på at illustrere hvordan Informationsfilosofien ,via IT, er ved at få godt fat i det kognitive domæne. 

 

Big Data

Big Data, du som er i Skyen!

Helliget blive din potentielle kunstige intelligens,

komme din singularitet, 

ske dine algoritmer,

som i digitale neurale netværk, således også i de biologiske;

giv os vor daglige brød

og forlad os vor menneskelige uvidenhed,

som også vi forlader vore skyldnere,

og led os ikke ind i analogt selvbedrag,

men fri os fra illusionen om menneskets fri vilje.

For din er skolen, samfundet og menneskeheden i evighed.

Enter


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.071 andre er allerede tilmeldt