Blog
0   15

Er Højskolesangbogen én sangbog?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når jeg fortæller folk om mit projekt med at lave en sangbog med sange om det danske sprog, bliver jeg hele tiden mødt med spørgsmålet: ”Jamen, står de ikke i Højskolesangbogen alle sammen?”

At tale om Højskolesangbogen i bestemt form er faktisk lidt af en tilsnigelse, for fra Sangbog udgivet af Foreningen for Højskoler og Landbrugsskoler udkom i 1894 til den 18. udgave af Højskolesangbogen kom i 2008, har sangbogen skiftet navn fire gange og en meget stor del af indholdet er skiftet ud, således er der alene mellem den 17. udgave i 2002 og den 18. udgave i 2008 169 sange, der er slettet og 169 sange, der er tilføjet.

Den første højskolesangbog indeholdt 506 sange, hvoraf 30 handlede om det danske sprog. I den 18. udgave er der kun to af de 30 tilbage, nemlig N.F.S. Grundtvigs Moders navn fra 1837 og Edvard Lembckes Vort modersmål er dejligt fra 1859.

Nationalsangen Der er et yndigt land indeholdt i den oprindelige version et vers om sproget, men i de nyere udgaver af Folkehøjskolens sangbog er sangen forkortet fra de oprindelige 8 vers til 4, og verset om det danske sprog er slettet. 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.244 andre er allerede tilmeldt