Musik sætter gang i eleverne. I dag samledes 100 elever på Rådhuspladsen i København til fællessang.

Åh manãna: Elever fejrer danske sange

Over 100 elever synger i dag i vilden sky på Rådhuspladsen i København i anledning af Spil dansk-ugen. Over hele landet har skoler og kommuner været med til at sætte fokus på den danskproducerede musik.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Lyt, 1.y og 1.x. Hvis I bliver væk på en eller anden måde, så står vi ved dén her højttaler. Stil jer foran højttaleren, så er lyden ikke for høj". Lærerne rager op over eleverne på Rådhuspladsen i København. På hver deres måde prøver de at holde styr på deres klasser. Nogle elever har gule veste på, men de fleste blender sammen i deres store mørke vinterjakker, huer og halstørklæder.

"Sæt jer ned på jorden", råber en lærer. "Stil jer i rækker", råber en anden.

Så er Danmarks Fællessang i gang 

Har øvet sig hjemmefra

Lærer på Nørrebro Park Skole Kirstine Eiby er taget af sted sammen med fire kolleger og alle 4.-klasser fra skolen. Hun vælger, at eleverne holder sig i en form for række på den ene side af scenen.

"De kender sangene. De har haft dem i musik. Især én har de øvet på, da de havde hiphop-forløb. Var det ikke 'Electric Boogie Lår', den hed", spørger Kirstine Eiby.

"Nej, '80'er-hår'", retter en elev. "Vi har sunget sangen. Og danset electric boogie og lært bølgen", siger Sylvester fra 4. klasse.

Kirstine Eiby undskylder sig med, at hun ikke har klassen i musik, men i historie, og hun har brugt den 45 minutter lange gåtur til en byvandring med eleverne.

"Det er ikke så tit, vi går ind til byen. Så vi har stoppet ved monumenter, og talt om det på vejen. København har så mange ting, og jeg synes, det er en spændende måde at gøre det på", siger Kirstine Eiby.

Fællessang samler skolen til Spil Dansk-ugen 

Spil dansk syv år i træk

Og så går musiker Bjarne List på scenen foran Københavns Rådhus med band. Trommerne slår takten an, og de frosne fingre tør op, mens eleverne bliver kastet ud i en let kropslig opvarmning.

Arrangementet på Rådhuspladsen er en del af Spil Dansk Ugen, som i år er fra den 29. oktober til den 4. november. Omkring 1000 arrangementer over hele landet er tilmeldt til ugen. Og 100 elever er tilmeldt arrangementet på Rådhuspladsen i dag, fortæller formand for Spil Dansk Jørgen Thorup fra scenen:

"Det er syvende år i træk, vi er på Rådhuspladsen. Det er i samarbejde med Dansk Sang og Københavns Kommune og Bjarne, som skal synge for jer om lidt med hans orkester. Men det er ikke kun i København. Det er i hele landet", siger Jørgen Thorup.

"Det handler om danskproduceret musik. Og måske har i lagt mærke til, at der bliver spillet rigtig meget dansk musik i denne her uge i radioen. Hvis I hører radio. Er der nogen af jer der hører radio?", spørger han og bliver mødt med et sønderrivende "jaaaa".

Bjarne List går på scenen og, da omkvædet i Kim Larsens 'Midt om natten' kommer, skråler de fleste "Åh manãna" og sender store smil og kække dansetrin op mod musikerne på scenen.