Blog
0   6

Seks minutters sjov og ballade

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Gruppens sanger og naturlige omdrejningspunkt, Freddie Mercury, havde fra starten en vision om at lave ”opera for folket”.

"Is this the real life? Is this just fantasy?" Så er scenen ligesom sat for denne seks minutter lange, opulente rock tour-de-force, også bedre kendt som Bohemian Rhapsody. I 1975 var det 3-minutters popsangen, der var omdrejningspunktet, så et format, der fordoblede spilletiden, var nærved uhørt. Men som bekendt: Tiden flyver afsted i godt selskab, og det er Queens pseudo-opera i sandhed. Et godt afsæt for et musiklokale fyldt med små børn i øvrigt.  

Musikkens tredeling

Først lidt musikalsk anatomi. Gruppens sanger og naturlige omdrejningspunkt, Freddie Mercury, havde fra starten en vision om at lave ”opera for folket”. I virkeligheden var det tre sange kastet sammen i en pærevælling. En rapsodi er oprindeligt et frit flydende, nærmest improviseret, musikalsk forløb.  

Første afdeling af Bohemian Rhapsody er en musical-inspireret ballade med et nærmest filmisk narrativ. Anden afdeling er så der, hvor rammerne bliver sprængt i et lag-på-lag-på-lag af stemmer. Rygtet lyder, at spolebåndet var nærmest gennemsigtig af slitage af de mange overdubs. Tredie og sidste akt er der, hvor Queen gør det, de er bedst til: nemlig at være et solidt rockband i traditionen fra Led Zeppelin.  

Artiklen fortsætter under banneret

Et magnum med opus, tak!

Lidt af en bedrift at skabe sammenhængskraft indenfor pop/rockens snævre rammer. Men det lykkedes i den grad for Queen med Bohemian Rhapsody, der af mange betragtes som deres magnum opus. I dag tager vi det for givet, men i 1975 var et #1 hit tæt på de seks minutters varighed et veritabelt unikum. Vi elsker det stadig. Børnene elsker det også. Det er en sikker vinder hver evig eneste gang, den bliver spillet. Børns evne til at holde fokus mere end fem sekunder ad gangen kan til tider forekomme begrænset. Et stykke musik, der så medrivende kan fange opmærksomheden, er intet mindre end enestående.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.218 andre er allerede tilmeldt