Blog
0   8

Gratisapps og kildekritik.

Abonner på nyt om It-didaktik - tak! i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

"Man kan jo bare tage nogle af de apps og programmer, der er blåstemplet af UVM, ik? Så kører det bare. De er jo rene nok.”

Citatet er taget fra et fokusgruppeinterview, som jeg lavede i forbindelse med mit speciale. Min mission: At afdække teknologiens betydning for lærernes professionalitet. Citatet her kommer fra en samtale, hvor en lærer har fortalt, at han på et tidspunkt har benyttet en gratisapp, som han så senere opdagede, var udviklet i samarbejde med Pinsebevægelsen. 

Citatet har bidt sig fast i min bevidsthed af to årsager. For det første fordi jeg synes, det er et udtryk for, at vi som lærere også kan komme til at glemme at være kildekritiske, når vi udvælger materiale til undervisningen. Jeg er klar over at denne lærers indstilling ikke er et udtryk for alle lærere, men man kunne måske forestille sig andre, der har det på samme måde? At det ville være nemmere, hvis nogen oppefra bare havde truffet beslutningen for os? Jeg bryder mig personligt ikke om den tanke - lidt for topstyret i mine øjne.  

Dette leder mig til den anden årsag til, citatet bed sig fast, for jeg ser det også som et udtryk for at mange lærere simpelthen mangler værktøjer til at vurdere, hvad der gør en app til en god app. Når vi vurderer bogmateriale, så er vi fra seminarierne (nu professionshøjskolerne) trænet i at vurdere layout, indhold, opgavetyper og lignende, men føler vi os generelt i stand til at vurdere en app på samme måde?

Min tese er, at vi ikke er det. Ikke fordi det ikke er muligt, for dét er det, men fordi vi ganske enkelt ikke ved, hvad vi skal lede efter. 

Artiklen fortsætter under banneret

Dertil kommer at der er så stramme økonomiske rammer, så vi som lærere ofte er nødt til at “vælge” den løsning, der er gratis. Kommuners it-strategier klinger meget ofte: “I må male med ALLE de farver, I vil. Vi har kun blå…”


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.047 andre er allerede tilmeldt