Dansk Folkeparti
4   36

Haarder: Lærere skal ikke være politiske, men...

Tillid er afgørende i folkeskolen. Derfor er det vigtigt, at lærerne hænger deres politiske overbevisning uden for klasselokalet - og derfor er det også ærgerligt, at Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen nu bidrager til mistillid, mener Venstres Bertel Haarder.

Bertel Haarder har været undervisningsminister i mere end 15 år. Første gang i 1980'erne, som er en af de årtier, hvor eleverne ifølge Dansk Folkeparti blev indoktrineret med venstreorienterede holdninger. Folkeskolen.dk har talt med Bertel Haarder om, hvorvidt han kan genkende det billede, Dansk Folkeparti tegner.

Han henviser til, at lærerformand Anders Bondo i et interview bekræfter, at der i 1970'erne fandt indoktrinering sted blandt ganske få lærere på få skoler:

Artiklen fortsætter under banneret

"Anders Bondo har ret i det, han siger om, at der på det tidspunkt var nogle lærere, der gjorde det. Det førte til en heftig debat dengang, og jeg synes han har ret i, at den debat skal vi ikke have gentaget", siger den forhenværende undervisningsminister, noværende folketingsmedlem Bertel Haarder (Venstre).

Han forklarer:

"Tillid er aldeles afgørende for forholdet mellem lærere og forældre. Derfor er det afgørende vigtigt, at lærerne hænger deres politiske overbevisning uden for klasselokalet. Det er jeg enig med Alex Ahrendtsen i. Men jeg er ked af, at han med sin udtalelse på en måde selv bidrager til at skabe mistillid".

Lærernes politiske ståsted er irrelevant   

Alex Ahrendtsen sagde til folkeskolen.dk i torsdags, at i den finske skolemodel har lærerne og embedsstanden enorm stor frihed til at fastlægge uddannelsespolitikken, hvorefter politikerne blåstempler det, de foreslår.

Han mener, at den frihed skyldes, at lærerne i Finland er politisk mangfoldig, og peger på, at tre ud af fire lærere i Danmark stemmer venstreorienteret - hvis man altså regner både Socialdemokratiet og De Radikale til den fløj.

Men som undervisningsminister har Bertel Haarder tidligere udtalt, at lærernes kryds i stemmeboksen ikke bør have indflydelse på tilliden til dem. Han interesserede sig mere for lærernes faglige holdninger end de politiske.

"Jeg har en holdning til, at en lærer helt uafhængigt af politisk opfattelse skal være en, alle kan have tillid til i undervisningssituationen. Læreren skal være godt rustet fagligt og skal have nogle faglige holdninger. Det er det, der er afgørende. Ikke de politiske holdninger", sagde den daværende minister i 2009 til DR Nyheder. 

Opdateret 24/10:

Undervisningsminister Merete Riisager har meddelt, at hun takker nej til at kommentere på Dansk Folkepartis holdning til lærerne.Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ