Debat
0   136

Praktikmisforståelser

I Folkeskolen nummer 44 er jeg citeret for udtalelser, jeg ikke kan genkende, ligesom der er gengivet dele løsrevet fra helheden i interviewet med den pågældende freelancejournalist.

Indledningsvis hedder det: 'Skolevejlederne brummer. De er frustrerede. Praktikordningen fungerer ikke. Den er løsrevet fra den øvrige skolegang, og det er svært at gøre elever og praktikudbydere tilfredse'.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg gav en række eksempler på, hvordan erhvervspraktik kan foregå ud fra de gældende regler. Ting afhænger af øjnene, der ser, og ørerne, der hører, men der var på intet tidspunkt noget i samtalen, der kan berettige journalisten til ovennævnte kortfattede, negative konklusioner.

Jeg har ikke sagt, at skolevejlederne brummer. Tværtimod er der generelt landet over meget stor opbakning til, at der gennemføres erhvervspraktik for de ældste årgange, og jeg oplyste, at der generelt er en fornuftig, positiv og konstruktiv dialog med erhvervslivet.

Jeg har ikke udtalt, at praktikordningen ikke fungerer. Jeg har påpeget, at der kunne være en vis frustration i forbindelse med, at ikke alle primære elevønsker ved ønskepraktik nødvendigvis kan imødekommes for en hel årgang, der sendes i praktik. Samtidig gjorde jeg meget ud af at beskrive, at fremtidig erhvervspraktik sandsynligvis vil få nær sammenhæng med uddannelsesbogen og uddannelsesplanen (det nævnes slet ikke i omtalen). Jeg ville derfor ikke udelukke, at det kan medføre omlægninger i erhvervspraktikken, så de individuelle hensyn tilgodeses bedst muligt - også i forhold til erhvervslivets muligheder for at tage imod praktikanter.

Jeg er af den opfattelse, at det skinnede igennem i interviewet, at den konstruktive kontakt til erhvervslivet er med til at højne standarden af et praktikophold, ligesom en solid forudgående forberedelse fra skolens side er utrolig vigtig.

Jeg beklager, at nogle af mine udtalelser er blevet udlagt på en måde, jeg ikke - i den pågældende form - kan stå inde for.

Per Rye

formand for Tandhjulsforeningen, Foreningen af skolevejledere og skolekonsulenter i uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering

Forkortet af redaktionen

Svar

Folkeskolen har som procedure at kontakte sine kilder, før artiklerne bringes, hvis kilderne beder om det. Den procedure er svigtet af vedkommende freelancejournalist, og det beklager redaktionen og journalisten dybt.

Per Rye påpeger, at han aldrig har sagt, at 'skolevejlederne brummer', og at 'praktikordningen fungerer ikke'. Det er rigtigt. Ordene er ikke hans, men journalistens fortolkning og opsamling fra samtaler med en række skolevejledere og af Per Ryes mange ord. Til journalisten sagde han blandt andet, at: 'Jeg tror, man skal til at se væk fra den gamle måde: ønskepraktikken. For det er frustrerende'. Per Rye er utilfreds med, at det i artiklen ikke er nævnt, at praktikken fungerer mange steder. Men det var ikke det, artiklen handlede om.

Redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ