Blog
0   29

Afløsningsordet "bil"

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et afløsningsord er et ord, som er skabt med det formål at berige et sprog med et ord, der anses for at være bedre end et eksisterende. Det er altså en del af det, der med et lidt umoderne ord kaldes sprogrøgt.

Indtil 1902 kaldte man sådan en firhjulet sag, der kunne bringes til at køre for et automobil, et ord, der var sammensat af det græske ord auto, som betyder af sig selv, og det latinske ord mobil, der betyder, som kan bevæges. Redaktionen på Dagbladet Politiken brød sig ikke om ordet, og udskrev en konkurrence om det bedste afløsningsord.

Der kom mange forslag ind. Langt de fleste var sammensætninger af allerede eksisterende ord: hastetøj, køremaskine, ekspresvogn, flyvvogn, hastvogn, løbevogn, drivvogn, mekanikvogn, landevejsvogn, rapvogn, kvikvogn, snupvogn — og det stadig levende ord sportsvogn.

Nogle var afledninger: en hvæser af at hvæse, en selvløber af at løbe selv og en piler af at pile (af sted) og så den humoristiske nydannelse fandenivoldski med det slaviskklingende suffiks -ski.

Ordet en tøf er et såkaldt onomatopoietikon, altså et ord, der efterligner den lyd, biler siger, men dette forslag blev vraget, fordi der blandt Politikens læsere befandt sig en dame, der mente, at man snarere ville tænke på en gris i fuld galop end et automobil, når man hørte ordet tøf.

Artiklen fortsætter under banneret

Ordet bil  var ikke sådan at rubricere. Det var opstået ved, at man havde fjernet ordet auto og udnævnt den trykstærke stavelse i mobil til at være et ord. Det ville faktisk svare lidt til at lancere ordet tal for hospital og tek for apotek.

Orddannelse fungerer ikke altid så regelret, og afløserordet bil vandt konkurrencen og eksisterer stadig i bedste velgående.

Den grønne bil er tegnet af Britta Routhier.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.244 andre er allerede tilmeldt