Blog
2   10

Kultur og religion

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kultur og religion spiller sammen, og er ofte vævet så meget ind i hinanden, at det er svært at skelne mellem, hvad der er hvad.

”Jeg har valgt emnet kristne højtider”, sagde 9. klasses eleven, der sad overfor mig. ”Og jeg vil gerne starte med den vigtigste højtid, jul.”

Herefter begyndte eleven med hjælp fra sin planche at fortælle om juletræ, flæskesteg og and, pakkekalender og gudstjeneste juleaften.

Ikke overraskende greb læreren den sidste, og prøvede at få eleven til at fortælle os om religion og højtider.

Ovennævnte udspillede sig til en afgangsprøve, hvor jeg var censor. Eleven havde endog meget svært ved at skelne mellem, hvad der kom fra religionen, og hvad der var kultur. Han købte aldrig helt vores postulat om, at påsken i kristen henseende er vigtigere end jul.

Artiklen fortsætter under banneret

Det starter i de små klasser

Hvordan lærer man eleverne at skelne mellem kultur og religion? Man finder et godt eksempel på, hvordan man kan gøre det, her på siden i dag, hvor lærer Maria Mæng fortæller om, hvordan hun underviser i halloween og Allehelgen i sin 3. klasse. Hun bruger blandt andet symboler til at adskille de to. (se link sidst i indlæg)

På samme måde kan man i indskolingen dele julen op. Hvad står der i bibelen, og hvad gør vi kulturelt

Mellemtrin

På mellemtrinnet kan man arbejde med, hvordan kristne højtider er blevet smeltet sammen med de traditioner, der allerede blev holdt, da kristendommen kom til.

Udskoling

I udskolingen tager vi afsæt i det, eleverne har hørt om tidligere i skoleforløbet. Vi ser på, hvordan kultur og religion forholder sig til hinanden i 2018. Hvor fungerer det, og hvor giver det udfordringer? Kan man forestille sig et Danmark, der ikke er påvirket af religion?

Kultur og religion er et super emne at have på årsplanen. Der er masser af kilder at benytte, der er rig mulighed for at lave produkter og i de store klasser kan man inddrage samfundsdetbatten.

 

www.folkeskolen.dk/644197/halloween-og-allehelgen-giver-liv-til-doeden-moerket-og-det-onde


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
960 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om religion

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for lærere i kristendomskundskab?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.