Blog
2   9

Nye obligatoriske praktiske valgfag skaber flere spørgsmål end svar.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Næste års obligatoriske praktiske valgfag tilgodeser ikke alle elevers interesser og motivation. Musik, madkundskab og billedkunst skal på lige fod med håndværk og design.

Foto: picpedia.org

I artiklen her på folkeskolen.dk, kan vi læse at der er forholdsvis stor opbakning fra lærerne, til forslaget om at gøre de nye obligatoriske praktisk musiske valgfag til prøvefag. Jeg er også enig i, at det er en god ide.

Artiklen fortsætter under banneret

Dog bliver jeg bekymret, når der om de nye valgfag står følgende i lovudkastet:

“Hvis der kun tilbydes valgfag i håndværk og design, skal eleverne vælge dette fag som det obligatoriske valgfag. Hvis der tilbydes håndværk og design og et, to eller tre af de øvrige valgfag (billedkunst, madkundskab og musik), vil eleven skulle vælge mellem disse”

Lovudkastet ligger det op til kommunerne at vurdere, om der skal være andre valgfag, end håndværk og design. Så: Hvis kommunerne vurderer, at det ikke er nødvendigt, skal skolerne undervise X antal 7. og 8. klasses elever i håndværk og design. Uanset elevernes evner, interesse og motivation. Det kan umiddelbart virke som ønsketænkning for de praktiske lærere. Det er det langt fra.

Store udfordringer.

For det første er der den åbenlyse udfordring: lokaler til så mange elever.

For det andet, er der ikke altid uddannede lærere til at varetage undervisningen i håndværk og design.

Jeg er helt enig i regeringens udspil om, at der skal praktiske fag på skemaet i udskolingen. Det er der brug for. Men at forvente, og her kommer tredje punkt; at alle elever vil få noget godt ud af, at have håndværk og design i udskolingen, er utopi. Jeg er med på, at flere skal hjælpes til at vælge faget, da det ikke er et naturligt tilvalg for mange. Men hvis ikke eleverne er blevet fanget af de gode underviseres gode undervisning i faget, i de år de har haft det, i 4. 5. og 6. klasse, så er de nok ikke særlig motiveret for det i 7. Bl.a derfor er det vigtigt, også at kunne vælge de andre valgfag: musik, billedkunst og madkundskab. Vi kan simpelthen ikke “nøjes” med håndværk og design.

Evner, interesser og motivation er nøgleord.

Hvordan det skal fungere i praksis ved jeg ikke. Men musiklærer Helle Munksgaard Petersen foreslår i tråden under artiklen her, at en mulig løsning kan være: “at skolerne skal mindst udbyde 2 af de 4 fag, og at kommunerne skal udbyde alle 4 fag på et antal skoler i kommunen, så eleverne får et reelt valg, der kan tilgodese deres evner, interesser og derved motiverer dem”.

Evner, interesser og motivation er essensen af hvorfor eleverne vælger valgfag. Ikke alle har evner, interesse eller motivation for håndværk og design. Derfor er det vigtigt, at de andre valgfag er på lige fod med håndværk og design. Og at vi, der kender og undervviser eleverne, vejleder dem til det rette valg. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.173 andre er allerede tilmeldt