Nye fortællinger om holocaust

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den tyske dokumentarist Loretta Walz endte med mere end 1.000 timers videointerview med holocaustoverlevere, da hun lavede research til filmen »Die Frauen von Ravensbrück« fra 2005. Nu offentliggør hun i første omgang 120 timer på sin hjemmeside. Målet er, at lærere verden over skal bruge det i undervisningen, siger hun.

Historisk set interessant, for det er ved at være sidste udkald for at få de overlevendes beretninger, siger formanden for Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag, Tanja Andersen.

Er det noget, du selv vil bruge i undervisningen?

»Jeg bliver da nødt til at kigge på det, for vi har brug for opdaterede fortællinger. Meget af det, jeg har liggende, er dokumentaroptagelser fra 60'erne. Den historiske teori har ændret sig siden. Fra at give nogle få topnazister skylden til at man i dag kigger på større mekanismer og i bund og grund mener, at alle mennesker på denne jord er i stand til at begå folkedrab«.

Tror du, det vil få stor gennemslagskraft som undervisningsmateriale?

»Det er jo ikke, fordi verden mangler kilder og beretninger om holocaust. Det kan nogle gange være en urskov. Hvis man vil have, at 120 timers interview skal bruges som undervisningsmateriale, så er man nok nødt til at lave det om til et undervisningsmateriale«.

Hvor meget skal man beskytte eleverne, når man underviser i så barskt et emne?

»Jeg viser dem nogle ret barske ting, som er meget ubehagelige at kigge på, og det bliver de advaret om. Jeg plejer også at informere forældrene. Men jeg synes, det er vigtigt, at de ser det, for det er deres generation, der skal forhindre et nyt folkedrab«.

Se materialet på www.loretta-walz.de

abr@dlf.org