Blog
5   40

Sover Bertel?

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Lærerne har fået mere frihed, siger Merete Riisager i sin selvevaluering. Men hvor er det oprør, som Bertel Haarder førte til sejr over instrumentalismen i læringsmålenes forløber i Dansk 1976?

Sover Bertel / Sover Bertel / i sin lune bolig? / Er han helt ufarlig, / når man blot er varlig? / Kan han huske / kan han huske / dengang han var go'?

Med denne lille hilsen til lejlighedsdigteren i dansk politik vil jeg minde om, at Bertel Haarder som en af sine første handlinger som ny undervisningsminister i efteråret 1982 satte gang i den revision af læseplanen for faget dansk, der skulle puste ånd, mening og værdier i faget igen efter Dansk 1976, som havde gjort faget til et værdinihillistisk redskabsfag.

Bertel satte Torben Brostrøm og Jørn Lund til at udforme Dansk 1984. De bidrog til, dels at Bertel mest uregerlige tanker blev tøjlet blidt og behændigt, og dels at landets dansklærere fik ny ilt til deres arbejde. 

Nu har de såkaldt forenklede Fælles Mål skabt et univers, der får Dansk 1976 til at virke som en tilforladelig skriveøvelse. Værdinihillismen og dermed dannelsesdimensionen i faget er borte. Så hvor er Bertel?

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningsministeren kundgjorde forleden, at hun ikke genopstiller, men siger i sin selvevaluering, at hun har givet lærerne mere frihed. Ja, til at virke inden for den værdinihillistiske læringsfilosofis tremmer. Det virker mere som de indsattes gårdtur end som frihed. Nok giver det lidt ilt, men frihed.... ?

Hvis man går danskfagets styredokumenter, som det hedder på norsk, igennem, skal man lede mere end lagt efter ord som 'dannelse', 'skønlitteratur', 'undervisning' og 'dansk sprog'. De ord er vist på vej til at dø. Og det får mig til at erindre en have ved Nivågårdsamlingen, hvor Jørn Lund fik plantet en række  af de ord, som er på vej til at dø i det danske sprog. Plastiklaminerede på blomsterpinde står de og, ja, blomstrer. 

Og nu stjæler jeg Jørn Lunds idé. Jeg skriver de fire ord på A5-ark, plaster dem, sætter dem på blomsterpinde og planter dem. Hvem vil være med til at sprede disse frø?   

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.183 andre er allerede tilmeldt