Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt traditionen tro sin åbningstale i Folketinget i dag.

Den politiske sæson er åben: Det vil regeringen på skoleområdet

En forkortelse af skoledagen, obligatoriske sprogtest i børnehaveklassen på ghettoskoler og en styrkelse af de praktisk/musiske fag i folkeskolen. Sådan lyder overskrifterne for regeringens lovforslag på skoleområdet i det kommende folketingsår.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lars Løkke Rasmussen slog tonen an i sin tale til Folketingets åbning i dag ved at citere Kim Larsens sang 'De smukke unge mennesker'.

Når det kommer til den skole, de smukke unge mennesker skal gå i, vil regeringen i den kommende politiske sæson, der officielt starter i dag, arbejde på at få vedtaget en justering af folkeskolereformen.

Målet er at trække fagligheden op og give mere lokal frihed, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Bondo støtter forsøg med selvstyrende skoler

Også den politiske målsætning om at få flere til at vælge en ungdomsuddannelse, vil regeringen sætte fokus på. Her kommer det især til at handle om at få flere til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

"Det sætter vi to milliarder kroner ekstra af til over de næste fire år. Til at styrke vejen fra folkeskole til faglært, opgradere folkeskolens praktiske fag og øge kvaliteten af erhvervsuddannelserne", sagde statsministeren.

Det vil regeringen på skoleområdet

Kaster man et blik i det lovkatalog, regeringen ligeledes fremlægger i dag, er de fleste forslag på skoleområdet kendt i forvejen.

Den udøvende magt foreslår, at der gives mulighed for at oprette talentklasser i musik, en styrkelse af det nationale naturfagscenter og at indføre obligatoriske sprogtest i børnehaveklassen på skoler med mange elever fra udsatte boligområder. Det sidste som led i den såkaldte ghettoplan.

Fire sprogtest i børnehaveklassen til børn fra ghettoer

Dertil kommer de for nyligt offentliggjorte planer om at indføre et obligatorisk praktisk/musisk valgfag i udskolingen, som kan gøres til prøvefag, samt et forsøg med at give én skole i hver kommune større frihed.

Erhvervsskoleudspil: Styrket praksisfaglighed, vejledning og samarbejde med erhvervsskoler

Sidstnævnte sker som en del af regeringens foreslåede justering af folkeskolereformen fra 2013. Justeringen vil kræve en lovændring, som skal forkorte skoleugen ved delvist at veksle understøttende undervisning til fagtimer og begrænse kommunernes brug af folkeskolelovens paragraf 16b.

Løkke og Riiager: Skoleudspil er ikke et opgør med reformen

 

Læs mere

Læs hele regeringens lovkatalog for folketingsåret2018/19 her