Blog
1   3

Canadisk?

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


I min kommune er det som om al franskundervisning er væk. For bare 5-6 år siden havde jeg i ungdomsskolen 4 franskhold om ugen og havde 2 franskkolleger der.

Min søn var så heldig at kunne vælge fransk på linie med tysk i folkeskolen, for der var en fransklærer. Nu er det sådan, at medmindre man går på friskole eller på efterskole her i kommunen, er fransk stort set ikke eksisterende. Ærgerligt og trist. Jeg ved at ungdomsskolen her har forsøgt at puste liv i franskundervisningen flere gange og forsøgt at få elever til at tilmelde sig franskholdene. Det er desværre ikke lykkedes, men nu har en entusiastisk fransklærer oprettet et hold, der hedder canadisk.

Men hvad er det? Det er et hold, der ikke kun tilbyder undervisning i det, der vedrører Canada men også i det særegne som Canada (og i særdeleshed Quebec) kan når det drejer sig om det franske sprog. Og det er måske mere spiseligt for eleverne, når udgangpunktet er Nordamerika og at den engelske indflydelse på sproget fransk i Canada er sjov at opdage. F.eks. hedder det at more sig i på canadisk-fransk avoir du fun !

Artiklen fortsætter under banneret

Ca 30% af canadierne taler fransk, Canada er en del af La Francophonie og i provinsen Quebec er fransk det eneste regionale officielle sprog, der siden 1960´erne har været beskyttet i det overvejende engelsktalende Canada. For os, der har lært fransk som det bliver talt i Frankrig, er det sjovt at høre det canadisk-franske, der jo både i udtale, ordforråd og grammatik - især i det uformelle sprog - adskiller sig fra det "klassisk" franske.

I Canada holder man ekstra godt fast i at beholde franske ord for noget, som alle vi andre (også i Frankrig) bare har adopteret fra engelsk. F.eks. e-mail som på canadisk-fransk hedder courriel og smartphone, der hedder téléphone intelligente. Og på stopskiltene i trafikken står der ikke stop men arrêt.

Nu håber jeg bare, at den entusiastiske canadisk-lærer får succes med sit hold og dermed får pustet lidt liv i det franske sprog her i kommunen.

Mere om det canadisk-franske her;

Mere om Quebec her;

www.quebecoriginal.com/fr-ca


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.859 andre er allerede tilmeldt