Blog
0   3

Fremtidens mad med insekter

Abonner på nyt om Mayamarie Munkholm i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fremtidens mad

På 9. Årgang arbejder jeg i øjeblikket med et fællesfagligt forløb i naturfag om teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår, og hvor vi arbejder med FN´s verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.  I takt med at jordens befolkning stiger skal vi i den vestlige verden finde nye alternativer til en mere bæredygtig produktion af mad, hvor der bliver brugt færre ressourcer i forhold til vand- og foderforbrug og udledning af CO2, når man producerer 1 kilo oksekød.

I den forbindelse arbejder eleverne med nye spisevaner og fødevarer. Novel foods er fødevarer, der ikke har været spist nævneværdigt i EU før maj 1997, og som derfor skal godkendes, inden de må markedsføres i EU, hvilket Insekter kan være et eksempel på. 

Eleverne har deltaget på Bugamok festival, hvor de har prøvet at lave mad med melorme og fårekyllinger. Til slut fik vi nogle glasskåle med insekter med tilbage til skolen, som eleverne passer og fordrer med gulerod og økologisk hvedeklid.

Vi har insekterne på biblioteket, og det har også givet anledning til, at de mindre eleverne kan se en fuldstændig forvandling (bille, æg, larve og puppe), og nogle elever undrer sig over, at der er så stor forskel på forældrene og børnene.

Artiklen fortsætter under banneret

Eleverne fra 9. Årgang har også deltaget på en Bug festival på Onkel Dannys Plads i København, hvor de kunne tale med iværksættere om insektprodukter og høre, hvordan disse virksomheder indgår i en cirkulær økonomi med hinanden, hvor et biprodukt/produkt fra én virksomhed bliver brugt i en anden virksomhed eksempler produktion af insekter, frysetørret insektmel, hundefoder, og ekskrementer fra orme til gødning. Teknologisk institut deltog også, og de kan gå ind at være sparringpartnere med virksomheder udover at de laver forskning med insekter.

Ved samme lejlighed fik jeg en kontakt til en forhandler, Din Insektbutik, hvor jeg kan bestille insekter, som jeg kan bruge i madkundskab på skolen, da flere elever efterspørger at kunne komme til at lave mad med dem. Man skal dog være opmærksom på, at de elever som har en fødevareallergi overfor rejer og skaldyr heller ikke må spise melorme.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.467 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
745 andre er allerede tilmeldt