Blog
0   6

Samtal og konferer i fred

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvis du ønsker at bruge værktøjer, der ikke opsamler dine data og profilerer dig, skal du vælge alternativer til Facebook Messenger og Skype. Og faktisk findes der nogle, som er rigtig gode. Der er stadig gratis foredrag at booke.

Skype er - udover Facebook Messenger - en af de mest udbredte måder at føre videosamtaler og -konferencer. Værktøjet er udviklet i Skandinavien, bl.a. af danskeren Janus Friis, men er siden blevet købt af amerikanske Microsoft. Den findes stadig i en gratis version, men flere og flere virksomheder betaler i dag for tjenesten. Selv om Microsoft siger, at der ikke opsamles data eller lyttes med, når du bruger Microsoft, foretrækker jeg at bruge værktøjer, som er udviklet med privatliv for øje. Altså hvor du kan være sikker på, at der ikke opsamles data om dig - heller ikke metadata - altså hvem du taler med, hvorfra og hvornår.

Jeg har to gode bud på alternativer til både Skype og Facebook Messenger.

Den første hedder Wire.com og er sweisisk/tysk og ikke kun privatlivssikret, den er også superlækker at bruge. Især fra den mobile enhed, hvor man kan man tegne, sende gifs, videoer mv. Du kan lave grupper og skrive/chatte sammen. Der er en betalt business udgave.

I forhold til videomøder foretrækker jeg Jitsi Meet. Den er australsk og ejes af firmaet Atlassian, som lever af alt muligt andet end persondata. Her skal du blot åbne browsere, give din chatgruppe et navn og dele linket med alle dem du skal tale med. Det fungerer rigtig fint.

Artiklen fortsætter under banneret

Gratis foredrag

Lærerstandens Brandforsikring støtter mine foredrag i skoleåret 2018-2019. Jeg tager derfor ud på skoler og holder to-tre timers oplæg for 7., 8. og 9. klasser (og 10. klasser) og der må meget gerne være to-tre årgange, så der samles mindst et par hundrede elever - lærere og forældre er også velkomne.

Her lærer de, hvad det egentlig vil sige at være et offentligt menneske, og hvordan man kan beskytte deres digitale identitet. Børns digitale fodspor er afgørende for deres fremtid. De får indsigt i, hvad det betyder at vi er i begyndelsen af en ny datatidsalder, hvordan virksomheder og stater bruger data på gode måder og på mindre gode måder, hvad kulturforskelle kan betyde, hvad er typisk privat, og hvilke konsekvenser kan det have ikke at have styr på sine data (masser af konkrete eksempler). Hvad er ok at dele, hvad skal man overveje ikke at dele, og hvilke værktøjer kan man bruge uden at nogen lytter eller følger med.

Det handler ikke om at lade være men om at være smart med sine egne data. Er din skole interesseret i et foredrag, da kontakt: Pernille Tranberg, tlf 22 66 99 32 - email: mail@digital-identitet.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.020 andre er allerede tilmeldt