Blog
3   28

Lav god undervisning – men materialerne må du selv (op)finde!

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvad gør man som (engelsk)lærer, når man ikke har adgang til de fornødne materialer i form af portaler og/eller bogsystemer til sin undervisning? På min skole er det i hvert fald virkeligheden for os engelsklærere dette skoleår. Vi aner ikke vores levende råd. For hvordan laver man pissegod undervisning uden de helt basale materialer?

Foto: Blue Cat-systemet, som vores bogkælder er fuld af. Et udmærket materiale - for 20 år siden. 

Høje-Taastrup Kommune har store ambitioner inden for IT og digitale løsninger. Det betyder, at man har haft de store spenderbukser på og indkøbt iPads/PC til alle elever. Det ser godt ud på papiret, men når man samtidig fortæller, at man ikke har råd til at indkøbe digitale undervisningsportaler til sprogfagene, falder det pludselig ret meget til jorden. Engelsk er godt nok folkeskolens tredjestørste fag, men det tæller åbenbart ikke.

Ingen prestige i engelsk

Måske skyldes det, at der ikke er stor nok prestige i at sende dygtige engelskelever ud af folkeskolen? Måske er logikken, at ’de jo nok får 10 eller 12 alligevel’? Måske er der ikke politisk opbakning til fag, der ikke står ’natur’ foran? Ja, det er faktisk helt ok at sige højt – især fordi vi alle sammen godt ved, at det er sandt.

Artiklen fortsætter under banneret

Slidt og gammeldags bogsystem i kælderen

Tilbage står vi engelsklærere så – uden nogen portaler og med bogkælderen fuld af slidte ”Blue Cat”. Bøgerne er fra midt 90’erne – utidssvarende og alt andet end inspirerende – og de lever ikke op til fagets nuværende mål. Der mangler desuden eksemplarer til alle årgange, men hvem synes, det er en god idé at indkøbe ekstra bøger af et system fra en svunden tid? 

Undervisningsportaler er for dyre til vores budget

Sidste år fik vi overtalt skoleledelsen til at give engelskfaget nogle ekstra penge. Samtidig fik vi et godt tilbud og indkøbte derfor en portal til mellemtrin og udskoling. Det brugte vi ca. 20.000 kr. på. Men her året efter står vi samme sted. Vi har indhentet tilbud fra både Gyldendal, Alinea og Clio Online, men alle koster over det dobbelte af, hvad vi har på budgettet. Man kan ikke fra skolens side igen tilgodese engelskfaget, og vi må derfor finde andre løsninger. Men hvilke?

”Masser af forberedelsestid”

Heldigvis er nettet er fuld af gode – gratis – undervisningsmaterialer til engelskfaget. Og heldigvis har jeg masser af forberedelsestid til at gennemsøge, læse og sortere det hele. Og heldigvis har jeg også masser af tid til at lave mål, opgaver og evaluering af det. Naturligvis samtidig med at jeg indtænker bevægelse, kulturteknikker og praksisorienterede aktiviteter – alt sammen selvsagt differentieret, så det tilgodeser den enkelte elevs individuelle behov. Så helt ærligt, hvad er problemet helt præcist?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.722 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.018 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)