Blog
0   4

Kunst-talentelevers bus foreslås nedlagt. Store konsekvenser for vores fælles fremtid.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Region Sjælland foreslår at nedlægge en række busruter. Deriblandt den der kører unge fra hele Slagelse Kommune til Skælskør Skoles kunstklasse.

FOTO:sciencefun.org

Region Sjælland foreslår at nedlægge en række busruter. Deriblandt livlinen fra Skælskør til Slagelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Kunsttalentklasse

Regeringen skriger på mere praksisfaglig undervisning i skolen. Og fra næste år skal de ældste klasser vælge et obligatorisk praktisk/musisk valgfag.

I Slagelse kommune, på Skælskør Skole, har de en Kunsttalentklasse. De er dermed lidt på forkant. For her søger elever fra hele kommunen ind på musik - eller kunsthold. Her går de i 7. 8. og 9. klasse. I musik spiller de sammen og træner individuelt på deres instrumenter. Kort fortalt. I kunst lærer de en lang række teknikker, fra maling til keramik til møbelsnedkeri til tekstildesign. Kort fortalt. Begge hold skal til prøve i 9.klasse. Det er praksisfaglighed på højt plan. Og det er den eneste linje af sin slags i landet.

Det lyder som fryd og gammen. Det er det også. Der er, lige nu, bare et enkelt problem: Region Sjælland skal spare penge. Penge på den offentlige transport. Og to af de buslinjer der foreslås nedlagt, er dem der transporterer kunsttalent elever til Skælskør Skole.

Eleven

Mød Noah. Noah går i Kunsttalentklasse 8.K. Noah bor i Sørby. For at komme i skole, tager Noah bussen fra Sørby til Slagelse. Dernæst bussen fra Slagelse til Skælskør. Det tager minimum 1 time.  

Noah går på kunsttalentlinjen musik. Han synger. Meget. Både i fritiden og i skolen. Til næste år, i 9.klasse, skal han til prøve i faget musik. Det glæder han sig til. For det er det han vil. Noget med musikken.

FOTO: Mette Bygom Morgen

Noah siger, at det fede ved at gå i kunsttalentklassen er, at det er som at udleve drømmen i skolen. At han får lov til at blive bedre til det han brænder for. At han får lov til at udvikle sit talent. I skolen. Noget af det aller fedeste er også sammenholdet i kunstklassen. Fællesskabet er unikt, som noget han ikke har oplevet før. Han ville ikke ønske at gå på en anden skole.

Det kan dog være den virkelighed Noah vil møde. Hvis Region Sjællands spareøvelser bliver en realitet. For hans forældre har ikke mulighed for at køre ham i skole.

Det bliver virkeligheden for alle elever, der kommer fra Slagelse og Korsør.

Problemet

Jeg har valgt at have fokus på kunsttalentklassens elever i dette indlæg.

Men problemet vil kunne ses i hele skolen. For hvis buslinjerne nedlægges, bliver det også en realitet, at mange elever fra alle andre årgange íkke kan komme i skole.

Det bliver tilmed en realitet, at Skælskørs ungdom ikke kan tage en ungdomsuddannelse, fordi busruten er nedlagt.

Kan det være rigtigt?

Kan det være rigtigt, at Region Sjælland vil hindre Noah, og alle de andre talentelever, i at fortsætte på talentlinje, og dermed fratage ham muligheden for at komme til prøve i musik?

Kan det virkelig være rigtigt, at Region Sjælland vil forhindre fremtidige kreative talenter i at forfølge deres drøm?

Kan det være rigtigt, at Region Sjælland vil afskære Skælskørs ungdom muligheden for en ungdomsuddannelse, når bussen til uddannelsesstedet nedlægges?

Kan det virkelig være rigtigt, at Region Sjælland vil være ansvarlige for, at X antal skolelever ikke kan komme i skole, fordi deres bus ikke længere kører?

Jeg vælger at tro, at der er tale om en tanketorsk. For der er virkelig ikke mening i den galskab der er lagt op til fra Region Sjællands hånd.

Det er en ommer.

www.tveast.dk/artikel/flere-busruter-faar-kniven-i-spareforslag-fra-region-sjaelland


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.173 andre er allerede tilmeldt