Debat

Kikkerten for det blinde øje

DLF udlægger det altid, som om der er blevet skåret ned, siger en politiker. Jamen, det er jo, fordi der er skåret ned!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har længe virket besynderligt, at regeringen hårdnakket påstår, at der er blevet tildelt flere og flere penge til folkeskolen, mens man ude på landets folkeskoler oplever, at der bliver stadig færre penge at holde skole for. Nu kan vi hver især overveje med os selv, om det mon er Undervisningsministeriet, der har ret, eller om det er virkeligheden?

I DLF tror vi mest på virkeligheden, men det skal ikke alene være en trossag ud fra subjektive vurderinger.

Derfor har revisionsfirmaet BDO Kommunernes Revision for DLF udarbejdet en analyse af udviklingen i udgifter til undervisningen i folkeskolen. Den viser, at udgifter til den almindelige undervisning er faldet med seks procent fra 2002 til 2009. Analysen medregner, at lærerne fra 1993 overgik til overenskomstansættelse, og at indbetalingerne til deres pension fra dette tidspunkt løbende er blevet medregnet som kommunal udgift til folkeskolen - frem for en statslig udgift til tjenestemandspension. I perioden 2002 til 2009 er andelen af overenskomstansatte lærere steget markant. Det er lige præcis dét, der er årsagen til, at der på papiret bruges flere penge i folkeskolen, men i realiteten er færre penge at holde skole for: Pensionsudgiften skal nu betales af kommunerne!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Folketingspolitikere og ministre sætter kikkerten for det blinde øje! I lang tid har regeringen påstået, at folkeskolen har fået flere og flere penge, så vi skulle holde op med at pive. Nu falder hele påstanden fra hinanden, og vi kan konstatere sort på hvidt, at der er færre penge at drive skole for - så er det sørgeligt, at politikerne bliver ved med at benægte fakta. Undervisningsministeren og politiske ordførere fra regeringspartierne har alle undladt at forholde sig til den viden, de nu er præsenteret for. Senest har den konservative uddannelsesordfører i Berlingske Tidende 8. september påstået, at DLF altid udlægger det, som om der er skåret ned. Jamen, det er jo, fordi der rent faktisk er skåret ned - analysen fra BDO Kommunernes Revision viser det.

Åbn øjnene og lyt til fakta - virkeligheden taler sandt. Der er færre penge at gøre godt med i folkeskolen, og det bør politikerne begynde at forholde sig til. |

»I lang tid har regeringen påstået, at folkeskolen har fået flere og flere penge, så vi skulle holde op med at pive«
Powered by Labrador CMS