Blog
0   4

Præsidenten, sproget og ligestillingen

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Det er altid sjovt at se lidt selvsving i medierne, når en superstjerne besøger vores land. I dette tilfælde den franske præsident Macron, der med sit følge af politikere, videnskabsfolk, kunstnere (og ikke mindst hans skønne viv) skal besøge udvalgte og politisk korrekte steder, spise frokost med andre kendte og ellers vise både store smil og elegante rober frem.

Meget kan der nok siges om Macron, der både er litterær, taler engelsk og er utrolig glad for EU. Macron gør sig også anstrengelser, ihvertfald i retorikken, for at gøre noget ved ligestillingen. Der var vist endda en lov på vej i Frankrig, der forbød sex-chikane! Hvordan den lov så skulle håndhæves svæver vist lidt i det uvisse. Hvorvidt Macron også er med på ligestillingen i det franske sprog?

"Inklusivt fransk" er der lærere i Frankrig, der plæderer for. Kvinden skal inkluderes i lige så høj grad i sproget som manden. (Den franskkyndige ved, at hankøn altid vinder over hunkøn på den måde, at omtales en gruppe mennesker af begge køn, er det korrekte fransk at bruge hankønsformen). Grunden til !inklusivt fransk" er ikke af hensyn til sproget men af hensyn til ligestillingen, mender lærerne. Den galante franske mand holder døren for kvinden og lader hende gå ind først, men i sproget er det manden først. Det er ikke godt for eleverne at få en forestilling om, at hankøn er mere værd end hunkøn - at det ene køn dominerer det andet.

Artiklen fortsætter under banneret

En lidt pudsig (og lærerig) ting for os danskere, der skal lære sprog og er vant til fælleskøn. Kønnenes kamp i sproget! Mine elever påpeger også at det er "strengt" og "mandschauvinistisk" at det er sådan på fransk, men samtidig en god lektion i og spørgsmål til om det er sproget, der skaber vores verden eller omvendt.

Sproglig debat er altid interessant. Vi har den også her til lands med jævne mellemrum. For franskmændene, der er utrolig stolte af deres sprog, er sindene sat lidt i kog med "inklusivt fransk".

Nogle humoristiske fortalere for "inklusivt fransk" mener, at det må være nemt nok at tilføje et "e" (der repræsenterer kvinden) men hvad med de ord, der skal "maskuliniseres"? F.eks. commère? eller pétasse? 

Det er også den progressive og (vistnok) populære præsident Macron, der skal vise vejen mod ligestilling og vise sin stab frem som vistnok er en god blanding af han- og hunkøn.

Der er galla og stjernestøv på TV.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.859 andre er allerede tilmeldt