Blog
12   82

Meebook og elevplaner: Et lille regnestykke

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvordan udnytter man bedst en lærers faglige og pædagogiske ressourcer på en arbejdsdag? Efter min mening i hvert fald ikke ved elevplaner i Meebook. Som så mange andre lærere udfører jeg årligt timevis af meningsløst arbejde på elevplaner. Derfor glædes jeg over regeringens udspil om en forenkling af elevplanerne, så min sparsomme forberedelsestid kan bruges mere fornuftigt.

Jeg har lavet et regnestykke. Jeg satte mig for at finde ud af, hvor meget arbejdstid jeg reelt bruger på at evaluere mål i Meebook til elevplanen. Jeg underviser i alt syv hold. Da tre af holdene er på 9. årgang, hvor der ikke er krav om elevplaner (her laves i stedet uddannelsesplaner), skal jeg registrere evalueringer til elevplanen på fire hold. 

I Høje-Taastrup Kommune skal vi lave tre forløb pr. halvår pr. hold. Det vil i mit tilfælde sige tolv forløb pr. halvår. Jeg har kigget mine sidste mange forløb igennem og kan se, at jeg gennemsnitligt har ti faglige mål og fem elevrefleksioner pr. forløb. Disse i alt femten mål skal evalueres for hver elev. På de fire hold går der i gennemsnit 21,5 elever pr. hold. Er I med så langt?

Samlet antal evalueringer i Meebook pr. halvår: 15 mål x 12 forløb x 21,5 elever = 3870 evalueringer.

Resultatet: Hvor lang tid bruger jeg som lærer på elevplaner?

Artiklen fortsætter under banneret

Den svære den af regnestykket kommer, når man skal udregne tiden. For hvor lang tid bruger en lærer på hver evaluering? Det handler jo ikke bare om ’klikket’ med musen. Det tager ikke mange millisekunder at flytte en kugle frem og tilbage på en skala. Men for at vide hvor kuglen skal placeres, skal man naturligvis ind og gennemlæse elevens afleveringer i Meebook, sine egne notater fra undervisningen (fx efter fremlæggelser) samt kigge på de resultater, eleven har fået i diverse test. Jeg snakkede med et par kollegaer, og vi blev enige om, at 15 sekunder pr. mål i gennemsnit nok var realistisk. 

Så bliver regnestykket således: 3816 evalueringer x 15 sekunder = 16,125 timer. pr. halvår, dvs. 32,25 timer årligt. 

Elevplanens berettigelse

Synes du også, resultatet er skræmmende? Og direkte urealistisk? Hvis elevplanen så viste sig at være af værdi for det enkelte barns faglige og personlige udvikling, ville det give mening. Men det er den ikke. Det er de færreste forældre, der bruger tid på at nærlæse elevplanen. Af gode grunde. Det er ikke farverne på skærmen ud for et givent fagligt mål, der giver forældrene den viden, de har brug for om deres barns udvikling. Den får de via direkte kommunikation med læreren. Kommunikation, som der desværre ikke efterlades meget tid til, når vi skal bruge timer på at registrere og klikke rundt i Meebook.

Jeg tillader mig at håbe på, at regeringens plan om en afbureaukratiseringsreform rent faktisk tilgodeser os lærere og frigiver mere tid. Ikke til undervisning, som Sophie Løhde lægger op til. Men til reel forberedelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.598 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.868 andre er allerede tilmeldt