Blog
0   1

Gør alle elever ansvarlige med duksehjul

Abonner på nyt om Læring i det 21. århundrede i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg har altid haft det lidt underligt med dukseordningen, hvis to elever blev klassen slaver. Derfor er alle elever nu dukse i min klasse. Hele tiden. Året rundt.

Hvorfor et duksehjul?

I min verden er en velfungerende dukseordning alfa-omega for klassens trivsel. Det giver ro og plads til aktiviteter. Det gør, at der er rart at være i klassen, der ser pænt ud, og man kan finde tingene.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg er ikke fortaler for den klassiske ordning med to dukse. Det fratager størstedelen af elever ansvar i alt for mange uger. Jeg synes, at alle skal hjælpe til hver dag. Når der kun er to dukse ser jeg ofte hvordan de andre glemmer at tage ansvar og bare forlader lokale, deres plads og stol uden at rydde op efter dem selv.

 

Udfordringen med to dukse er desuden, at der er langt flere opgaver i klassen end at feje. Især kræver det noget at holde orden i materialer: At låneblyanter er spidsede og der er prop på alle limstifter.

Et duksehjul er en måde at give alle elever et ansvarsområde og rotere dem på en sjov måde. Mine elever er vilde med det seje ved et duksehjul og hver mandag drejer vi det et hak.

 

Sådan er et duksehjul

Et duksehjul er et hjul med dukseopgaverne og elevernes navne. I midten sætter du en clips, en soldat og hver uge drejer du skiven med elevernes navne et hak.

 

 

Hent din redigerbare skabelon her: Nyt duksehjul

OBS: Skrifttypen skal du hente på dafont.com, eller ændre til din egen.

 

Det er vigtigt, at du introducerer dukseopgaverne grundigt i løbet af den første måned. Hvad indeholder de forskellige opgaver? Hvad skal man gøre? Hvordan ser det ud?

Lav fx en A4-side til hver opgave, hvor du sammen med eleverne tegner/skriver, hvad man skal.

Det kan også være godt at tale om hvordan, man hjælper hinanden. At alle tjekker, at de har ryddet op efter sig selv, og at man ikke går fra dukseopgaven før alle er klar.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ