Blog
0   20

Tyskkursus – også i din kommune?

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) har siden grundlæggelsen i 2009 arrangeret korte inspirationskurser for tysklærere i hele Danmark. I de seneste fire år – siden lov 409 – om lærernes arbejdstid er det imidlertid blevet vanskeligere og vanskeligere for lærerne at komme på de korte kurser. En kendsgerning som såvel faglige foreninger og centre for undervisningsmidler har måttet sande. TLFG besluttede derfor at prøve nye veje.

Som pilotprojekt udvalgtes Syddjurs Kommune med et overskueligt antal skoler. Foreningen henvendte sig til den kommunale skoleledelse, der på et ledermøde for kommunens skoleledere fremlagde kursusforslaget. Herpå tog kommunens kursuskonsulent, Niels Henrik Hammer, over. Han meldte grønt lys til TLFGs konsulent og et fælles planlægningsmøde fandt sted.Mødet resulterede mandag den 20. august – 2018 i et tre-timers-inspirationskursus på Hornslet gamle Rådhus i Syddjurs Kommune.

Kurset var delt i tre dele:

1. Hvor befinder tyskundervisningen sig i dag?

2. ”Das fliegende Klassenzimmer” – ideer til den daglige undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

3. Hvordan kommer vi videre i Syddjurs Kommune?

Hvor befinder tyskundervisningen sig i dag?

Med udgangspunkt i fagets fagformål nåede vi frem til hovedpunkterne ”mundtlig kommunikation”, ”skriftlig kommunikation” og ”kultur og samfund”, der også blev en ledetråd i eksempler fra ”Vejledning for faget tysk”, hvor kompetencemål og sprogsyn blev vendt.

Vægtning og betydning af elevernes tilegnelse af ordforråd blev sat i relation til Prof. Dr. Reinhold Freudensteins udsagn: ”Eigentlich sollte es sich ja inzwischen herumgesprochen haben, dass die Grammatik sehr viel weniger wichtig für die Kommunikation ist als die Kenntnis eines relevanten Wortschatzes. Ich kenne nicht eine einzige Gesprächssituation, die wegen grammatischer Unsicherheit oder Unkenntnis zusammengebrochen wäre, wohl aber sehr viele Fälle, wo Kommunikation wegen unbekannter Wörter nicht zustande kam.”  Brug af gambitter og chunks blev vendt, og en drøftelse af  ”Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog”og vurderingskriterierne i ”Vejledning til folkeskolens prøver i faget tysk” afsluttede den del af kurset.

”Das fliegende Klassenzimmer”

Mona Kjær, der blandt andet underviser på ”Das deutsche Haus” i Sindal, fik alle deltagere op af stolene i en aktiverende gennemgang af en lang række øvelser: ”Das Ampelspiel”, ”Das Smileyspiel” samt andre aktiverende spil, hvor lærerne på egen krop følte, hvorledes eleverne kan aktiveres. Der blev rundet samfunds- og kulturforhold og alt med mulig overførselsværdi til den daglige undervisning.  Mundtlig kommunikation, brug af chunks samt kultur- og samfundsforhold blev sat i relief.

Efter deltagernes tilbagemelding at dømme, var der begejstring for kombinationen af teoretisk baggrund og daglig praksis.

Hvordan kommer vi videre?

Alene den kendsgerning, at kommunens tysklærere fik mulighed for at træffe hinanden og være fælles om et projekt, havde en målbar effekt.

I Syddjurs har lærerne dannet en lukket facebookgruppe ”Faglig sparring for tysklærere i Syddjurs Kommune”, og inden for denne har alle mulighed for at komme med forslag og ideer, kommentarer og andet input.

Næste skridt

For TLFG er næste skridt at være behjælpelig med at sætte nye kommunale kurser i gang.

Enhver tysklærer, der måtte synes, at ideen om et kommunalt kursus ville være en god ide i deres kommune, skal være velkommen til at henvende sig til Tysklærerforeningen for Grundskolen enten via kontakt gennem TLFGs hjemmeside: www.tysklaerer.dkeller ved at sende en mail til info@tysklaerer.dk. Der vil så være en kontaktperson i bestyrelsen, der er behjælpelig med at tage det næste skridt, så også tysklærere i andre kommuner i Danmark kan få en lignende oplevelse, selv om konceptet fra gang til gang kan være forskelligt. 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.000 andre er allerede tilmeldt