Blog
1   43

Skolens dannelsesopgave er ikke primært pædagogernes

Abonner på nyt om Mette Frederiksen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Pædagogernes rolle i folkeskolen debatteres livligt for tiden. Bør de undervise alene eller ej? Bør de læse vikartimer eller ej? Bør de have lektiecafé-timer eller ej? Ikke sjældent hører man debattører fremføre, at pædagoger hører til i skolen, fordi de varetager skolens dannelsesopgave. Men det er en fejlagtig opfattelse. Skolens dannelsesopgave ligger primært i fagene.

Pædagoger tilfører uden tvivl noget meget værdifuldt til folkeskolen. De spiller en vigtig rolle i arbejdet med elevernes trivsel, samvær, relationer og undervisningsparathed.

Men i debatten indsniger der sig ofte en fejlagtig skelnen mellem fag og faglighed på den ene side og dannelse på den anden. Eleverne skal både lære noget og dannes, hævdes det. Og heraf sluttes det naturligt, at lærerne tager sig af læring og pædagogerne af dannelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Dannelse er andet og mere end socialisering

Det sker selvfølgelig ud fra den opfattelse, at dannelse handler om socialisering. Man tænker, at eleverne for at blive dannede skal lære at omgås andre mennesker hensigtsmæssigt, og derfor er det naturligt at fremføre, at pædagogerne, der ofte har fokus på relationer og socialt samspil, løfter skolens dannelsesopgave.

Socialisering er rigtig nok ét element af dannelsen, men dannelse er så meget mere. Den handler om at udvikle sig til et myndigt, ansvarligt subjekt, der kan handle og tænke kritisk, selvbevidst, solidarisk og kompetent.

Skolens primære dannelsesopgave ligger i fagene og er lærernes ansvar

Så at arbejde med dannelse i skolen handler ikke kun om at lære eleverne at tale pænt til hinanden og at kunne spille rundbold uden at komme op at slås. Det handler primært om – gennem mødet med fagene og det faglige stof – at medvirke til, at eleverne udvikler viden, færdigheder, erfaringer, kompetencer, ansvarlighed, nysgerrighed, holdninger og sans for kritisk stillingtagen.

Pædagogerne har mange vigtige funktioner i folkeskolen, og derfor hører pædagoger helt naturligt til dér. Men de kan ikke tilskrives det primære ansvar for skolens dannelsesopgave. Den ligger i meget vid udstrækning i fagene og det faglige arbejde, som er lærernes ansvar og opgave.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ