Debat
0   16

Løsningen på folkeskolens vikarproblem

Berlingske har beskrevet, hvordan brugen af uuddannede og ukvalificerede vikarer i folkeskolen får forældre til at flytte deres børn til privatskoler. Nærværende indlæg blev bragt i Berlingske fredag d. 17. august, som "Dagens brev".

Den uhensigtsmæssige brug af uuddannede vikarer i folkeskolen kan minimeres, hvis politikerne vil! Ordningen blev brugt i mange kommuner før den ulyksalige folkeskolereform indførtes i 2014, hvorefter anvendelsen af ukvalificerede vikarer steg med 50 pct. Løsningen er ganske enkel: Lad skolens faste lærere læse et antal vikartimer i egne klasser. Fordelene er klare: eleverne kender ”vikaren”, og ”vikaren” kender eleverne, hvilket er et godt udgangspunkt for at vikartimen forløber fornuftigt. Den faglig og pædagogiske linje kan fastholdes, selv om fagets og klassens faste lærer er fraværende, idet ”vikaren” allerede kender arbejdet i klassen samt den kollega, som er fraværende, fra teamsamarbejde omkring klassen.

I de tilfælde, at der ikke er brug for vikar, indebærer ordningen, at der er udarbejdet et ”skyggeskema”, så at de afsatte vikartimer ikke spildes, men fx anvendes i en 2-lærerordning eller til anden undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

 Ordningen koster selvfølgelig bl.a. i form af en større timetildeling til skolerne og som følge deraf måske ansættelse af flere lærere. (Forslag:  den ”understøttende undervisning” kan reduceres og dermed finansiere nogle af omkostningerne!) Ordningen løser heller ikke alle vikarproblemer, men er et skridt på vejen.

Hvis politikerne virkelig ønsker at hæve niveauet både generelt i folkeskolen og specifikt i vikartimerne og dermed - som beskrevet i Berlingske - undgå at give forældre endnu en grund til at ”flygte” til privatskolerne, er det nødvendigt at afsætte de fornødne ressourcer til en sådan ordning, der sikrer, at undervisningen kan fortsætte på kvalificeret vis i vikartimerne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen