Nyansat? Snyd ikke dig selv for dagpenge

Hvis du lige er startet i lærerjob efter en periode på dagpenge, skal du være ekstra omhyggelig, når du udfylder dagpengekort den 24. august.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som lærer kan man som udgangspunkt ikke gå direkte fra studiet og ud i job. Studiet og SU'en slutter i juni, og kommunerne ansætter først fra det nye skoleårs start i august.

Derfor vælger mange at modtage dagpenge i sommerferien. Er du en af dem, der lige er startet i dit første lærerjob efter en periode på dagpenge, er der god grund til at være ekstra opmærksom den 24. august.

Her skal dit forhåbentligt sidste dagpengekort nemlig udfyldes. Og hvis din første officielle arbejdsdag er efter 1. august, er der god grund til at være omhyggelig.

"Hvis du får løn fra den 1. august, får du dagpenge til og med den 31. juli, der er sidste hverdag i måneden. Starter du senere end 1. august, kan det være, du først får løn senere og dermed kan få dagpenge længere tid", siger teamkoordinator i Lærernes a-kasse Kirsten Arestrup.

Når du udfylder dit dagpengekort 24. august, er det derfor vigtigt, at du oplyser den nøjagtige dato, du har fået løn fra. Det gør du på dagpengekortet ved at svare ja til, at du har haft lønarbejde i perioden og senere tilføje aktiviteten "lønarbejde" de dage, du har fået løn.

"Hvis du er i tvivl om, hvilken dato du får løn fra, kan du altid spørge din tillidsmand eller skoleleder", sigersiger Kirsten Arestrup.

Hvis du er på deltid

Hvis du er blevet ansat i en deltidsstilling med opsigelsesvarsel og er berettiget til supplerende dagpenge, skal din arbejdsgiver underskrive en såkaldt frigørelsesattest.

"Frigørelsesattesten giver dig mulighed for at sige dit arbejde op uden varsel, så du kan tage et ledigt job med flere timer, som du selv har søgt, eller som jobcenteret formidler til dig", forklarer Kirsten Arestrup og tilføjer:

"Du skal sende frigørelsesattesten, så vi har modtaget den senest fem uger efter din første ansættelsesdag, hvis du vil have supplerende dagpenge fra den dag, du er ansat. Vi har også brug for en kopi af din ansættelseskontrakt, så vi kan se, at du er ansat med et opsigelsesvarsel".

Hvis du bliver ansat med fast nedsat tid og ønsker supplerende dagpenge, er det vigtigt, at du fortsat er tilmeldt jobcenteret. Husk at oplyse om din ansættelsesgrad på dagpengekortet også.