Blog
1   35

Det første indtryk sætter spor

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Indenfor den næste måneds tid inviteres forældrene rundt om i landet til klassens første forældremøde. Dette er for mange forældre det første møde med nye lærere i klassen. Hvilke ting er vigtige at holde for øje, når man som ny eller erfaren lærer møder forældre for første gang?

Foto: Pixabay/google.com

 

I sidste uge havde vi på vores skole besøg af HR- og kommunikationschef ved Aarhus kommune Henrik Vinther Olesen. En af hans vigtigste pointer fra dagens oplæg var, at vi som lærere skulle gøre os selv den tjeneste at være skarpe og forberedte i vores første møde med en ny klasses forældre.

Det første indtryk sætter sig spor! Så hvilket vil du som lærer efterlade dig, når mødet slutter?

Artiklen fortsætter under banneret

Først og fremmest er det vigtigt, at være godt forberedt. Det behøver ikke at resultere i et halvanden time langt manuskript med enetale. Vælg nogle faglige og sociale pointer ud, som du vil fokusere på i år. Tag også de praktiske ting med i købet, men ikke for mange. Husk at flere af disse ting kan kommunikeres ud skriftligt. Du bør ikke overdænge dine nye forældre med information første aften, men du skal heller ikke møde tomhændet op.

 

Mødets gang

Rammen er også vigtig. Den hører under praktiske informationer. Nogle gange kan ændringer i skemaet forekomme helt op til skolestart, og det er vigtigt, at forældrene kan blive præsenteret for den eksakte ramme, deres børn skal fungere i. Altså hvilke lærere er på klassen, hvordan ser skemaet ud osv.

Under det faglige bør du undgå klassikeren, hvor du gennemgår din årsplan. For mens dit engagement stiger oppe ved projektoren, jo tungere bliver forældrenes øjenlåg. Udvælg dig et par fokuspunkter ud fra det mundtlige og det skriftlige arbejde på klassen, og lad det udfolde sig henover den årsplan, som forældrene selv kan læse på MinUddannelse (eks: jeg vil fokusere meget på grammatik i år, jeg vil fokusere på at få skrivelysten frem hos eleverne, vi vil arbejde frem mod bedre genrebevidsthed i det mundtlige, osv.)

Omkring det sociale bør du udvælge et par punkter, hvor du som lærer vil have dit fokus. Vær konkret omkring, hvad du har tænkt dig at gøre. Alle falder fra, hvis du stiger op i skyen og udbreder dig om vigtigheden af børns læreprocesser i det sociale felt. Forsøg i stedet at være konkret, og fortæl, hvad du vil sætte i værk af tiltag for at klassen skal trives socialt.

 

Trygge forældre

Vigtigst af alt er, at du er tjekket og troværdig på denne aften. Du vil altid kunne blive fanget i et spørgsmål du ikke kan svare på. Bevar roen og fortæl, at det vil du vende tilbage til en anden gang eller undersøge nærmere. Så længe du har styr på de vigtigste ting, så vil forældrene føle sig trygge ved at overbringe dig deres kæreste eje – deres barn.

Er du tilpas forberedt denne dag/aften, så vil du klare det fint, og det indtryk, du efterlader hos forældrene, vil hjælpe dig i dit kommende samarbejde. Det er klart at foretrække at arbejde med forældre med sænkede skuldre fremfor hævede.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.179 andre er allerede tilmeldt