Debat

Arrogant leder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lederskribenten i Folkeskolen nummer 43 er forarget. Forargelsen rettes mod Venstre i almindelighed og mod min person i særdeleshed. Årsagen er Venstres krav om at få offentliggjort resultatet af Danlæs-undersøgelsen.

Hvem skal kampagnen gavne? spørger lederskribenten.

Svaret på dét spørgsmål er såmænd meget enkelt: De danske forældre. Naturligvis har de et helt legitimt krav på at få at vide, hvor i landet læseundervisningen er god, hvor den er mindre god, og hvor den er dårlig. Selvfølgelig er det relevant viden, når der skal skabes den nødvendige dialog mellem hjem og skole.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Forældrene har da krav på ren besked - da ikke mindst i en tid, hvor der i øvrigt kvalitetsvurderes på livet løs overalt i den offentlige sektor.

Men Folkeskolen tordner bare løs med påstande om, at vi i Venstre blot forsøger os med 'plat populisme'.

Små slag. Må jeg ikke i al stilfærdighed minde om, at situationen er den, at Danlæs-undersøgelsen er udfærdiget. At den rent faktisk ligger der fiks og færdig. Men jeg må bare forstå, at de danske folkeskolelæreres organ ikke mener, at danske forældre er i stand til på rette vis at forvalte oplysningerne om de faktiske tilstande på skolerne.

Denne magtfuldkomne, arrogante og bedrevidende holdning er der til gengæld al mulig grund til at være forarget over. For hvad er det i virkeligheden, bladet argumenterer for?

At en vigtig og central undersøgelse, som berører samtlige danske børneforældre, alene skal være et anliggende for eksperter, for forskere og for politikere. Resultaterne fra undersøgelsen skal forbeholdes særligt indviede i diverse lukkede fora.

De direkte berørte - forældre og børn - må derimod intet få at vide. De vurderes ikke at kunne tåle mosten. Kun hvis oplysningerne på forhånd filtreres gennem en række led, går det lige an allernådigst at lade forældrene læse om den undervisning, man tilbyder deres børn.

Det ser desværre ud til, at det er holdningen hos de danske lærere (i al fald i deres medlemsblad). Jeg kan sige så meget, at det ikke er - og aldrig bliver - Venstres. Vi lader os ikke aflede af misforståede hensyn til faggrupper, der ønsker at blive ladt i fred for distraherende indblanding. Vi ønsker åbenhed for alle. Ikke blot for eksperterne.

Lars Løkke Rasmussen

næstformand i Venstre