Blog
0   21

Kloderne triller rundt om Ryslinge Højskole

Abonner på nyt om Marie Elmegaard i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I går aftes var jeg til Fællessang i Ryslinge Højskoles Foredragssal og i poesiens forunderlige verden fandt jeg afløb for tanker om dansk og dannelse.

I går aftes befandt jeg mig til Fællessang i Ryslinge Højskoles Foredragssal, hvorom Alfred Povlsen i 1905 brugte ordene: “Denne hvælvede, hvide høresal skal bestandig lægge talere og tilhørere på sinde, at her, hvor ordet og sangen lyder, er vi på et helligt sted.

Rasmus Skov Borring kastede med varsomhed og vovemod sig ud i væsentlige nedslag i den danske sangskat og foldede dannelsestanker ud for den skole og det danskfag, som vi er mange, der drømmer om at udleve i vores skolevirkelighed. 

Jeg blev ramt og jeg blev revet med af den samstemmighed, ånd og gnist, som særligt Jens Rosendals “Vi henter tidevandet ind” blev sunget med: 

 

Artiklen fortsætter under banneret

Kom nu og led med på en vadehavstur

Mens kloderne triller rundt

Følg blot et sekund universernes ur

der styrer det levende bundt

Det pibler, det skifter, det driver herind

det finder sit løb selvom døv, ja, og blind

Det sukker og samler og hitter en vej

som mønster for dig og for mig.

 

I et øjeblik sad jeg hensunket – ligesom vadehavet pibler, sukker og samler, så skal vores danskfaglige virke også gør det hver dag for eleverne.  

Jeg sad i foredragssalen, men jeg sad også på bænken og så ud over vadehavets åbne landskab og funderede på løgstrupsk vis over poesiens unytte. Han fik sgu ret den “gamle” og forhåbentlig skabes der i det kommende skoleårs dansktimer masser af plads til samklang, rytmik og poetisk fordybelse:

Der er nemlig indtryk og oplevelser, der simpelthen ikke lader sig udtrykke ubundet (…) Jo større sensibiliteten og intensiteten er, desto præcisere må artikulationen være, og i givet fald er den kun præcis nok i billedet og metaforen og i det klangligt og rytmisk bundne udtryk.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.491 andre er allerede tilmeldt