Blog
4   33

Folkeskolelæreruddannelsen - en relationsuddannelse uden relationer, eller hvad!?

Abonner på nyt om Pelle Barslund Pedersen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Som studerende kan det være svært at vide hvornår og hvilke kompetencer der er på spil når der skal skabes relationer. Er det, at kunne skabe relationer, da ikke vigtigt mere?

Tryghed, nærvær og tilstedeværelse er ord, som alle nuværende, som kommende lærere, har stiftet bekendtskab med. At skabe relationer er noget der bliver talt meget om og det er noget der bliver skrevet meget om, især efter Louise Klinges Phd om netop dette område.

Som studerende er der (mindst) to vinkler. Relationen i forhold til den verden man befinder sig i, som studerende og den fremtid man står over for, som kommende lærer.

I dette indlæg vil jeg fokusere på den verden der venter, efter endt uddannelse.

Hvad skal praktikken bruges til?

Artiklen fortsætter under banneret

Der skal jongleres mellem elever, forældre og kollegaer ( ingen nævnt ingen glemt) Men det virker på mig, som om at man (dem der nu engang bestemmer hvordan uddannelsen skal strikkes sammen) har valgt at negligere dette faktum. For hvordan skal man lære at skabe relationer til elever, forældre og kommende kollegaer, når man ikke møder dem.

Jamen hov Pelle, der er da 3 x 6 ugers praktik - Ja!! hurra - men jeg bliver ikke bedømt på hvordan jeg skaber relationer. Jeg bliver bedømt på hvordan jeg skriver min efterfølgende opgave, og hvordan jeg forsvare den.! Sagt på en anden måde.

Jeg kan tilegne mig massere af evidensbaseret viden og empiri om relationsdannelse. Jeg skal dog selv finde-ud-af hvordan jeg vil benytte mig af den. Hvilket igen rejser et nyt spørgsmål. Kan man læse sig til at være en god relationsdanner ( hvis det overhovedet er et ord) eller har det noget at gøre med den personlige karakter? udelukker det ene det andet?

Når jeg ikke bliver præsenteret for relationsdannelse i praktikken, hvor gør jeg det så?

At ordet - relationsdannelse - i sig selv indeholder et begreb der stadigvæk debatteres til uendelighed - dannelse - fortæller det mig, at det kan være med til at skabe forvirring omkring hvordan man skal gribe dannelsen af relationer an.

Jeg har svært ved at forstå hvorfor man gerne vil have forskningsbaseret undervisning på professionsuddannelsen, når man vælger ikke at benytte sig af den forskning der ligge lige for - f.eks. Louise Klinges arbejde og PHD på relations området.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
461 andre er allerede tilmeldt