Anmeldelse Madkundskab
0   18

Lidt ensformig økologi

Det ser lækkert, overskueligt og velgennemtænkt ud, men det kræver sin madkundskabslærer at bruge dette materiale. Det skal dog ikke afholde dig fra at gå i gang.

Økologi - fra jord til bord

Fakta


Titel
Økologi - fra jord til bord

Forlag
Landbrug & Fødevarer , Madkundskabsforum

"Økologi - fra jord til bord" består af en lærervejledning, fem film om økologisk produktion med tilhørende elevark med læringsmål, et opskriftshæfte og en afsluttende test.

Artiklen fortsætter under banneret

I de små film ser vi det økologiske landbrug fra sin bedste side: produktion af grisekød, oksekød, kyllinger, æg og frugt, grønt og korn. I elevarkene arbejdes videre med at uddybe økologisk produktion og bæredygtighed, mærkning, sundhed, madspild, og i lærervejledningen opfordres til forskellige aktiviteter og måder at arbejde med materialet på.

Opskriftshæftet er sæsoninddelt, og der bruges overvejende danske råvarer og dansk producerede fødevarer, står der i indledningen. Der arbejdes med få forskellige råvarer, til gengæld med forskellige tilberedningsmetoder. I materialet lægges der endvidere vægt på, at varetransport bliver så kort som muligt. Når man betænker, at økologisk produktion på alle planer er dyrere end konventionelle produkter, giver det jo god mening. Budgetterne til faget er på skolerne ofte lavt.

Men ensformigheden i valg af råvarer kan godt virke dræbende: kartoffel, gulerod, selleri og rødbede er hovedgrønsagen i 16 ud af 21 opskrifter. Her har man virkelig tilgodeset økonomien. Til gengæld har hverken økonomien eller kort transporttid styret valget af andre ingredienser som sukker, olier og eddiker: rørsukker, fravær af den danske rapsolie og valg af æbleeddike, en dansk, men dyr løsning til en klassisk agurkesalat, som sædvanligvis kalder på lagereddike, hvilken også fås i økologisk udgave. Hvis der har været sensoriske begrundelser, burde det nævnes, ligesom der kunne foreslås alternativer til de dyre produkter.

Så selv om dette materiale tilsyneladende er lige til at gå til, kræver det en linjefagsuddannet lærer til at redidaktisere læremidlet i forhold til den konkrete undervisning, hvilket også nævnes i lærervejledningen. Den faguddannede lærer vil også være nødvendig for at kvalificere og nuancere de vigtige samtaler om emnet. Ikke mindst den samtale, hvor eleverne skal fortælle, om der spises økologisk i deres hjem, og hvorfor/hvorfor ikke, kræver etiske overvejelser fra lærerens side. Desuden vil den faguddannede lærer kunne uddybe og korrigere forskellige udsagn, der fremkommer i materialet (”kunstige stoffer”, ”tilsætningsstoffer”, ”naturlige bekæmpelsesmidler”, ”kemiske stoffer” for nu at nævne nogle). Endvidere vil hun kunne gennemskue opskrifterne og være i stand til at udskifte og erstatte produkter som ovenfor beskrevet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
795 andre er allerede tilmeldt